Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Позив да се Дан Републике Српске прослави у миру и достојанствено

| Бања Лука | Недеља, 08. јануар 2017.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поводом прославе 09. јануара, Дана Републике Српске предузима појачане мјере безбједности у циљу одржавања повољног стања безбједности у предстојећем периоду.

Позивамо све грађане Републике Српске да Дан Републике Српске прославе у миру и достојанствено.

Грађани који буду жељели да прате свечани дефиле који ће у понедјељак, 09. јануара 2017. године бити одржан у Бањалуци савјетујемо да поштују наредбе полицијских службеника на терену, те да са собом не носе пиротехничка средства и друге опасне предмете, јер ће им бити одузети.

Савјет грађанима је да због лакшег кретања и избјегавања стварања гужви, са собом не носе руксаке и торбе, те да свакако уз себе имају неки идентификациони документ.

У циљу предузимања безбједносних мјера и радњи поводом прославе 9. јануара, Дана Републике Српске, министар унутрашњих послова донио је наредбу о забрани саобраћаја за теретна моторна возила преко 3,5 тона укупне масе у периоду од 07,00 часова 09.01.2017. године до 04,00 часа 10.01.2017. године на свим улицама на територији града Бањалука, изузев улица на магистралном путу М4 Булевар Степе Степановића, Булевар Војводе Петра Бојовића, Булевар Српске Војске, Кљаза Милоша, Бранка Поповића (источни транзит) и магистралном путу М-16 Мањачких устаника, Омладинска и Крајишких бригада (западни транзит) Наредба се не односи на теретна возила јавних и комуналних служби и возила која ће бити ангажована на активностима поводом обиљежавања свечаности.

Подсјећамо, 09.01.2017. године од 00,00 часова до 10.01.2017. године до 06,00 часова на снази је и наредба озабрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Републике Српске, осим за превоз пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета.

Министарство у сједишту, ЦЈБ, СЈБ и ПС, за наведене дане неће издавати одобрење за превоз експлозивних материја.

Представнике медијских кућа, друге субјекте, као и грађане подсјећамо да је у циљу безбједности учесника, 09. јануара на подручју града Бањалука забрањена употреба дроновa.

Истовремено, представници медијских кућа који су се акредитовали за праћење свих догађаја који се организују поводом прославе Дана Републике 09. јануара у Бањалуци треба да на себи имају јасно истакнуту акредитацију. Без акредитације неће моћи ући у Спортску дворану „Борик“. Представници медија су такође дужни да поштују наредбе полицијских службеника на терену.