Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Похвале

Жалбе

на рад полицијског службеника


← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана прес конференција Полицијске управе Градишка, стање безбједности на задовољавајућем нивоу

| Градишка | Понедељак, 19. јун 2017.

У Полицијској управи Градишка, 19.06.2017. године, одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултата рада за мјесец мај 2017. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Милош Бркић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић.

Начелник Бркић је истакао да је стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка на задовољавајућем нивоу, јер је забиљежен пад евидентираних кривичних дјела за 14,29%, мањи је број нарушавања јавног реда и мира за 54,84% (нису евидентирана нарушавања ЈРМ  са 5 или више лица), а евидентан је и пад саобраћајних незгода за 40% (нису евидентиране саобраћајне незгоде са погинулим лицима). У посматраном периоду евидентирана су углавном кривична дјела мање друштвене опасности.

Начелник Бркић истакао је  да је укупно евидентирано 14 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 54,84% у односу на упореди период када је евидентирано 31 нарушавање. Такође, број почињених прекршаја је мањи за 45,45% или у односу 18:33, а који су санкционисани подношењем 6 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 9 прекршајних налога. Прекршаје је починило 17 лица, међу којима су 4 повратника, док није регистрован ниједан малољетни починилац.

У посматраном периоду 2017. године евидентиране су 33 саобраћајне незгоде, што је мање за 40% у односу на упоредни период када је евидентирано 55 незгода. У евидентиране 33 незгоде 2 лица су задобила тешке тјелесне повреде, а 10 лица лаке тјелесне повреде. Посматрајући упоредни период 2016. године, евидентно је смањење броја настрадалих лица за 53,85% или у односу 12:26.

У мјесецу мају укупно је евидентирано 629 прекршаја из обалсти безбједности саобраћаја, који су снкционисани са 13 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 574 прекршајних налога.

Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључено 77 возача, од тога 44 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола, 31 возач је искључен због управљања моторним возилом прије стицања права и из осталих разлога су искључена 2 возача. Такође, из саобраћаја је искљечено и 51 возило. На ванредни технички прегелед упућено је 35 возила, од којих су 23 неисправна, а 12 возача је одбило да изврши ванредни технички прегелед возила.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић је истакао да је у мјесецу мају 2017. године на подручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 14,29% у односу на упоредни период и евидентираних извршилаца за 38,64%, као и броја поднесених извјештаја надлежном тужилаштву за 15,38%. Од укупно евидентираних 36 кривичних дјела, 29 кривичних дјела је из области општег криминалитета што је такође мање за 14,71% у односу на упоредни период када су евидентирана 34 кривична дјела. Из области општег криминалитета укупно је ријешено 18 кривичних дјела, а проценат укупне расвјетљености свих кривичних дјела је 69,44%.

У посматраном периоду пријављено је 13 кривичних дјела против имовине, од чега су најбројније Тешке крађе“-7 и Крађе“-5. У анализираном периоду евидентиран је мањи број имовинских кривичних дјела за 23,53% у односу на упоредни период претходне године. Запримљене су 3 пријаве о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела, и то 3 лаке тјелесне повреде, док није било пријављених кривичних дјела Тешка тјелесна повреда“. Равјетљеност кривичних дјела против живота и тијела износи 100%. Пријављено је 1 самоубиство.

Из области привредног криминалитета евидентирано је 1 кривично дјело по КЗ БиХ и то Недозвољен промет акцизних производа“ којом приликом је у оквиру акције Tabacco“ пронађено и одузето више паковања резаног сухог дувана упакованог у провидне пластичне врећице тежине по 0,5 кг (укупно 77,5 кг) и већа количина цигарета разних врста (430 кутија).

Оперативним радом полицијских службеника, a у оквиру акције Плантажа 2017“ откривена су 4 кривична дјела у вези злоупотребе опојних дрога, и 4 лица су лишена слободе од којих су 2 повратника у извршењу наведеног кривичног дјела, извршени су претреси на 4 локације којом приликом је пронађена и одузета суха биљна материја која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану (укупне бруто масе 2186 грама), ПВЦ врећице у којима се налазе сјеменке индијске конопље (379 комада) и други предмети који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелом.

Начелник Пузић је истакао да, обзиром да предстоји сезона годишњих одмора, грађани заштите своју имовину како не би била мета напада криминалних лица. Првенствено, приликом кретања на одмор новац, златни накит и друге вриједне ствари не остављати у кући или стану, већ у банци или дати неком од родбине на чување. Такође, није пожељно одавати утисак одсуства од куће или стана, као што је нпр. спуштене ролетне, објављивање слика на друштвеним мрежама са одмора и слично, а пожељно је да се комшије обавијесте о одсуству и уколико примјете било каква сумњива и непозната лица и возила да о томе обавијесте полицију  бесплатним позивом на број 122, а који може бити и анониман.

Полицијска управа још једном апелује на власнике оружја за личну безбједност да изврше замјену оружних листова чији је рок важности истекао, а крајњи рок за замјену је 30. јун. 2017. године.