Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Добој смањен број кривичних дјела, прекршаја и саобраћајних незгода

| Добој | Петак, 11. август 2017.

На редовној конференцији за новинаре која је данас, 11.08.2017 године  одржана у Полицијској управи Добој, начелник Дмитар Врачар оцијенио је да је стањебезбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Добој задовољавајуће.
У
јулу мјесецу 2017. године евидентирано је укупно 105 кривичних дјела општег криминалитета што је за 2,8 % мање у односу на исти мјесец претходне године (108). Разријешеност кривичних дјела општег криминалитета износи 69,2 %, односно степен расвјетљености је повећан за 2,3% у односу на исти мјесец претходне године. У 80,9% случајева кривична дјела су извршена од стране непознатих лица. Расвијетљеност кривичних дјела учињених по непознатом извршиоцу износи 66,9 %, односно степен расвјетљености је повећан за 3,6% у односу на исти мјесец претходне године. Расвијетљена су 2 кривична дјела учињена у претходном периоду. У посматраном мјесецу није било евидентираних тежих облика кривичних дјела која би по посљедицама или начину извршења изазвала узнемирење јавности. У области јавног реда и мира број евидентираних прекршаја смањен је за 16,7 %, док је број евидентираних саобраћајних незгода смањен за 17,7 % у односу на исти мјесец претходне године.
Током јула мјесеца евидентирано је 79 кривичних дјела против имовине, односно 75,2 % у односу на укупан број учињених кривичних дјела. Евидентирано је 28 кривичних дјела тешке крађе и 4 кривична дјела тешке крађе у покушају, од којих је 57,1 % расвијетљено. Расвјетљено је 61,9% кривичних дјела крађе.

Надлежном тужилаштву поднесено је 90  извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 45 лица. Од тога, 15 лица су повратници у извршењу кривичног дјела, док су 4 малољетника евидентирана као извршиоци кривичних дјела.
Откривена су 3 кривична дјела из области привредног криминалитета. Надлежном тужилаштву поднесена су 2 извјештаја против 3 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 184.000,00 КМ.

У посматраном мјесецу евидентирано је 60 нарушавања јавног реда и мира, односно 4,7% мање у односу на исти мјесец претходне године. Надлежним судовима поднесено је 19 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручена су 43 прекршајна налога, све против 67 лица. Због нарушавања јавног реда и мира лишено је слободе 7 лица.
У области безбједности саобраћаја евидентиране су 102 саобраћајне незгоде.  Догодила се једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем, 8 саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима и 31 саобраћајна незгода са лакше повријеђеним лицима. Теже тјелесне повреде задобило је 8 лица док су лакше повријеђена 43 лица. Због управљања возилом под дејством алкохола лишена су слободе задржавањем 43 лица која су у саобраћају затечена у вршењу прекршаја под дејством алкохола (37 возача, 1 бициклиста и 5 пјешака).

У јулу мјесецу евидентирано је 9 случајева насиља у породици или породичној заједници (4 кривична дјела и 5 прекршаја). У 8 случаја жртве насиља су биле жене и у једном случају мушкарац.
Евидентирана су 3 самоубиства лица старосне доби од преко 60 година (вјешањем, ватреним оружјем и активирање експлозивне направе).