Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У августу мјесецу ПУ Приједор постигла добре резултате у области откривања и одузимања опојних дрога

| Приједор | Сриједа, 13. септембар 2017.

Hачелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић одржао је данас редовну конференцију за новинаре на којој је стање безбједности на подручју ове Управе оцијенио као стабилно и добро.

У току мјесеца августа ове године евидентирана су укупно 82 кривична дјела. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 70,9%, док укупна расвијетљеност кривичних дјела износи 86,5%.

Број повратника/рецидивиста у извршењу кривичних дјела је у паду за 18,2%, а малољетних извршилаца кривичних дјела није било.

У августу мјесецу евидентирано је 7 кривичних дјела против живота и тијела, од којих су сва расвијетљена. Од овог броја, евидентирано је једно кривично дјело Тешка тјелесна повреда са смртном посљедицом по једно лице.

Евидентиран је један покушај извршења кривичног дјела разбојништва, док су у упоредном периоду у 2016. години евидентирана два кривична дјела разбојништва. 

У августу мјесецу ове године пријављено је и једно кривично дјело разбојничке крађе којим је извршилац, од раднице трговачке радње, отуђио новац у износу од 170,00 КМ. Брзом интервенцијом полицијских службеника ПУ Приједор извршилац је истог дана пронађен и лишен слободе, а пошто се радило о повратнику у извршењу кривичних дјела, лицу је одређен притвор у трајању до 30 дана. У августу мјесецу притвор је одређен за још два лица која су активностима полицијских службеника ПУ Приједор спроведена тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Приједор. За једно лице притвор је одређен због почињеног кривичног дјела „Недозвољена производња и промет опојних дрога“ када је код лица пронађена количина марихуане од 776 грама, док је за друго лице одређен притвор због почињеног кривичног дјела Тешка тјелесна повреда“ квалификована смртном посљедицом.

Када је ријеч о имовинским кривичним дјелима, у августу мјесецу расвијетљено је пет кривичних дјела крађе мобилних телефона, за која је лишено слободе једно лице из Босанске Крупе, док су у Новом Граду расвијетљене двије лажне пријаве кривичних дјела Тешке крађе. Уз помоћ медија и грађана расвијетљено је и једно кривично дјело крађе новца са банкомата у Приједору.

Што се тиче кривичних дјела у којима су предмети извршења возила, у августу мјесецу ове године евидентирано је једно кривично дјело тешке крађе извршено отуђењем моторног возила, које је и пронађено.

Из области злоупотребе опојних дрога, евидентирана су 3 кривична дјела и 4 прекршаја, а извршено је 5 одузимања опојних дрога. Одузета су укупно 792 грама марихуане, 2 стабљике индијске конопље, 25,53 грама опојне дроге „Speedи 24 таблете екстазија. У сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС, у Бања Луци је пронађено је и одузето 944 грама хероина и лишена су слободе два лица из Приједора. 

Током августа мјесеца евидентирана су 4 кривична дјела из области привредног криминалитета.

Из области јавног реда и мира евидентирано је укупно 65 прекршаја. У извјештајном периоду није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. Број прекршаја туче и физичког напада смањен је за 43,5%, док је појачаним активностима полиције на сузбијању прекршаја просјачења, у оквиру чега је до краја протеклог мјесеца спроведена и акција, повећан број прекршаја из ове области, тако да је у августу мјесецу евидентирано 10 прекршаја просјачења. 

Из области безбједности саобраћаја евидентирано је 2.689 прекршаја, а евидентирано је 114 саобраћајних незгода, од којих једна са смртном посљедицом по једно лице. Из саобраћаја су искључена 273 возача, од чега 217 возача због управљања возилом под дејством алкохола. Током августа мјесеца, због утврђене концентрације алкохола у организму преко 1,5г/кг, лишењем слободе задржано је 10 лица.

Током протеклог мјесеца Полицијска управа Приједор је у континуитету реализовала акције појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила радарским системом Dual и утврђивања алкохолисаности возача, као и контролу мотоцикла, лаких мотоцикла и мопеда.

Начелник Далибор Иванић је навео да полицијски службеници Полицијске управе Приједор настављају са активностима у оквиру акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“.