Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности задовољавајуће по свим сегментима на подручју ПУ Бања Лука

| Бања Лука | Четвртак, 14. септембар 2017.

У Полицијској управиБања Лука, 14.09.2017. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август текуће године. На конференцији су присуствовали начелника ПУ Бања Лука, Жељко Спасојевић, начелник Сектора криминалистичке полиције-ПУ Бања Лука, Дарко Новковић и начелник Сектора полиције – ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.
Уводним излагањем, присутнима се обратио начелника ПУ Бања Лука, Жељко Спасојевић, који је укратко изложионајзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, истичићи да у мјесецу августу текуће године нема евидентираних тешких кривичних дјела, док су кривична дјела и догађаји који су били од значајнијег интереса за јавност расвјетљена. Број пријављених кривичних дјела је мањи за 18,4%, повећан је број евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира за 47,4% али захваљујући активностима полицијских службеника усмјерених на спријечавању и санкционисању просјачења, док су смањени прекршаји са елементима насиља, а број саобраћајних незгода је смањен за 4,9%. Имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Спасојевић.
Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић је навео да је у мјесецу августу на
подручју ПУ Бања Лука извршенo 178кривичих дјела, мање за 18,4%, у односу на упорени период када је било евидентирано 218 кривичних дјела, од чегасу 155 кривична дјела из области општег криминалитета, мање за 14,4 % у односу на упоредни период када је било евидентирано 181 кривично дјело.По непознатом извршиоцу расвијетљено је 57 кривичних дјела, односно 60%, а укупно је расвјетљено 79,2 % свих евидентираних кривичних дјела.
У посматраном периоду пријављена су92 кривична дјела против имовине, мање за 31,3% у односу на упоредни периодод чега је расвијетљено61,9%. Евидентирана су34  кривична дјела „Крађа, што је мање за 39,3% у односу на упореди период, 25 кривичних дјела „Тешке крађе“, што је мање за 34,2 % и евидентирано је једно кривично дјело „Разбојништаво“ које је расвјетљено, истакао је начелник Новковић.
Запри
мљено је 13 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела и сва су расвјетљена. Нема евидентираних убистава, а број кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила је два, што је мање за 50% у односу на упоредни период када су била евидентирана четири кривична дјела.  Из области кривичних дјела привредног криминалитета у посматраном периоду, активностима полицијских службеника откривено је 18 кривичних дјела, а такође евидентирана су три кривична дјела и седам прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога и лишенo je слободе 27 лица, закључио је начелник Новковић.
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је навео да је на подручју ПУ Бања Лука у мјесецу августу, евидентирано укупно115 нарушавање јавног реда и мира, више за 47,4% од чега 142 прекршајакоји су санкционисани подношењем 52 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 61 прекршајног налога. Прекршаје је починило 136 лица, међу којима je 37повратника и три малољетника. Евидентирано је једно нарушавање јавног реда и мира са пет или више лица.
Повећање броја евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира резултат је појачаних активности полицијских службеника усмјерених на спријечавање и санкционисање просјачења, евидентирано је 30 наведених прекршаја, а у упоредном периоду један, као и 21 прекршај узнемиравање грађана буком, док је у упоредном периоду било евидентирано пет ових прекршаја. Такође, дошло је до смањења прекшаја са елементима насиља, а посебно туча и физичких напада за 39,5 % истакао је начелник Стакић.
У посматраном периоду 2017. године евидентирано је 328 саобраћајних незгода, мање за 4,9% у односу на упоредни период. У саобраћајним незгодама су погинула четири лице док су у упоредном периоду погинула два лица, осам лица је тешко повријеђено, мање за 46,6 %, 94 лица је лакше повријеђено више за 3,3 %. Из саобраћаја је искључено 463 возача, од тога 387 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 56 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и из осталих разлога је искључено 20 возача, а успјешно је обезбјеђено 50 јавних окупљања и 55 спортских приредби.
Начелник Стакић је подсјетио да је у току акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ те истакао да је у досадашњем периоду у основним школама на подручју Полицијске управе Бања Лука реализовано 70 предавања на тему безбједног и правилног учешћа пјешака и бициклиста у саобраћају као и да је извршена контрола 36 аутобуса, а четири аутобуса су упућена на технички преглед.