Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево стабилно и задовољавајуће

| Источно Сарајево | Четвртак, 12. октобар 2017.

Начелник Полицијске упараве Источно Сарајево Српко Косорић на данашњој конференцији за новинаре, на којој су презентовани резултати рада Управе за протеклих девет мјесеци стање безбједности је оцијенио као стабилно и задовољавјуће. Констатовао је да је у извјештајном периоду на подручју које оперативно покрива Управа регистровано 385 кривичних дјела, за 5,87 % мање у односу на исти  период 2016. године, поднесено 331 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном Окружном јавном тужилаштву и пријављено 347 лица. Од укупног броја пријављених лица 94 лица су повратници у извршењу и седам малољетних извршилаца кривичних дјела. Од укупног броја кривичних дјела 167 је по непознатом починиоцу.  Расвијетљено је 99 кривичних дјела од тога осам из претходних година. Коефицијент укупне расвјетљености износи 78,29%.
Начелник сектора криминалистичке полиције у Управи Небојша Поповић  је истакао да од укупног броја регистрованих кривичних дјела, највећи број је из области општег криминалитета, 296 или 76,8%, 44 кривичних дјела из области привредног криминалитета, 27 кривичних дјела Угрожавање јавног саобраћаја, девет кривичних дјела из области опојних дрога и девет кривичних дјела из области КЗ БиХ.
Највећи број кривичних дјела је из области општег криманилитета, то јесте највише је извршено кривичних дјела против имовине („Тешке крађе“ и „Крађе“).
Од кривичних дјела са највећим степеном друштвене опасности регистрована су три кривична дјела, два кривична дјела „Убиство“ и једно кривично дјело „Нехатно лишење живота“ по познатом извршиоцу.  Од укупно 17 кривичних дјела „Разбојништво“ расвијетљено је 10, три из ранијих година.
Регистровано је девет кривичних дјела „Неовлашћена производња и промет опојних дрога“ за која је пријављено 13 лица. Поднесено је 18 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено шест прекршајних налога.  Пронађено је и одузето 13 колограма марихуане, 77 грама хероина, 14 грама кокаина, 13 грама спида, као и извијестан број таблета екстазија.
Из области привредног криминалитета обрађена су 44 кривична дјела и надлежном Окружном  јавном тужилаштву поднесена 24 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 36 лица. Материјална штета која је причињена извршењем кривичних дјела износи 1.649.496,00 КМ. Најбројнија кривична дјела из области привредног криминалитета су „Злоупотреба службног положаја или овлашћења“ и Обмана при добијању кредита или других погодности“.
Регистровано је девет кривичних дјела из области Кривичног закона БиХ, три кривична дјела против човјечности и шест кривичних дјела „Кривотворење новца“, и тужилаштву БиХ  поднесено седам  извјештај о почињеном кривичном дјелу против 10 лица.
Начелник Сектора полиције у Управи, Бранимир Шеховац  рекао је да јавни ред и мир није нарушаван у протеклом периоду у већем обиму, али да је ригистровано 189 нарушавања јавног реда и мира или 14,% мање у односу на упоредни период 2016. године. У наведеним нарушавањима евидентирано је 269 прекршаја Закона о јавном реду и миру, поднесено 49 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 176 прекршаних налога против 247 лица.
У структури прекршаја најчашће је нарушен јавни ред и мир тучом, физичким нападом и вријеђањем. Изведено је 96 акција по јавном реду и миру, а полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево употријебили су силу 287 пута. Извршен је један напада на полицијског службеника, у којем је задобио лаке тјелесен повреде, а против извршиоца поднесен извјештај о почиеном кривичном дјелу надлежном Окружном јавном тужилаштву.
На подручју Управе у току девет мјесеци догодило се 687 саобраћајних незгода у којима је страдало166 лица, од тога четири смртно страдало.
Укупно је регистровано 20.121 прекршаја у саобраћају, поднесено 127 захтјева за покретање прекршајног поступка, а за 18.756 лица си издати прекршајни налози.
Из саобраћаја је искључено 869 возача, 683 возача због управљања возилом под дејством алкохола,162 возача искључена због вожње прије стицања законског права на управњање возилом, пет због вожње под утицајем опијата и 19 из осталих разлога.
Регистрован  је 21 прекршај из области Закона о оружју и муницији РС, поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка против три лица и уручено 17 прекршајних налога.
Евидентирано је 46 случајева насиља у породици од којих је 29 квалификовано као прекршај и 17 као кривично дјело. Пријављено је 47 починилаца насиља у породици.
У оквиру превентивних активности полицијски службеници су спроводили појачане мјере контроле саобраћаја путем заведених акција, са посебним акцентом на реализовану акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“, у којој су постигнути добри резултати и остварена успјешна сарадња са дјецом, родитељима и наставним особљем.
Такође, истакнита је захвалност медијима и грађанима на досадашњој сарадњи и помоћи полицијским службениима, посебно у идентификовању извршиоца кривичног дјела „Крађа“ у Источном Сарајеву, као и потреба да се оваква сарадња настави и у будућем периоду.
На данашњој конференцији још једном су грађани упознати са условима и погодностима кориштења СМС сервиса Министарства унутрашњих послова Републике Српске, путем којег могу вршити провјере и добијати обајештења, из регистра Министарства о тренутном статусу личне карте, возачке дозволе, регистрације возила, новчаним казнама и казненим бодовима. Услов за кориштење овог сервиса је да грађанин лично пријави свој број мобилног телефона код организационе јединице Министарства, надлежне за издавање документа у мјесту у којем грађанин има пријављено пребивалишта. Пријаву броја телефона грађанин може извршити приликом подношења захтјева за издавање докумнта, регистрације возила или накнадно.
Број телефона на који грађанин може слати СМС поруке у циљу пријаве на сервис ради добијања обавјештења, као и одјаву са сервиса, је 091-110-122, а детаљне информације о кориштењу сервиса могу се добити на veb страници МУП-а.
Цијена СМС услуге је 0,10 КМ по посланој поруци, а могу је користити сви грађани Републике Српаке,  као претплатници било којег мобилног оператера.