Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање на подручју Полицијске управе Бања Лука у свим параметрима задовољавајуће

| Бања Лука | Уторак, 13. фебруар 2018.

У Полицијској управи Бања Лука, 13.02.2018. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јануар 2018. године. На конференцији су присуствовали начелник Полицијске уптраве Бања Лука Жељко Спасојевић, начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић и начелник Сектора полиције Раденко Стакић.
Уводним излагањем присутнима се обратио начелник Жељко Спасојевић, који је укратко изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја.
Начелник Спасојевић је навео да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у јануару 2018. години евидентирано 190 кривичних дјела што је мање за 9,1% у односу на упоредни период 2017. годину кадa је било евидентирано 209 кривичних дјела. Укупно су ријешена 164 кривична дјела или 82,4% што је више у односу на упоредни период када је ријешеност износила 72,6%, а по непознатом извршиоцу расвјетљена су 64 кривична дјела или 64,7% што је више у односу на упоредни период када је расвјетљеност износила 52,8%.
Из области општег криминалитета евидентирано је 159 кривичних дјела, што је за 10,2% мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 177 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 79,8% што је више у односу на упоредни период када је износила 67,9%. Значајно је смањење „Тешких крађа“ за 56,6% „Разбојништава“ за 66,7% као и кривичних дјела Одузимање туђе ствари за 88,9%, истакао је начелник Спасојевић.
Пријављено је 12 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 91,7%. Нема евидентираних убистава, а у области злоупотребе опојних дрога откривена су три кривична дјела што је на упоредном нивоу, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима је обухваћено пет осумњичених лица. Поднесено је осам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузето је око 10765 грама марихуане, 215 стабљике индијске конопље, око 164,7 грама амфетамина, око 2,09 грама кокаина и више комада друге синтетичке дроге, навео је начелник Спасојевић.
Начленик Спасојевић је навео да је евидентирано 85 случајева нарушавања јавног реда и мира док су у упоредном периоду евидентирана 66 нарушавања јавног реда и мира и евидентирано је 113 прекршаја, док су у упоредном периоду евидентирана 92 прекршаја.
Евидентирано је 279 саобраћајних незгода, док су у упоредном периоду биле евидентиране 282 саобраћајне незгоде. У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала три лица док су у упоредном периоду страдала два лица, 12 лица су тешко повријеђена што је на упоредном нивоу,  а  лакше је повријеђено 78 лица што је више у односу на упоредни период када је евидентирано 46 лакше повријеђених лица, саопштио је начелник Спасојевић.
На подручју ПУ Бања Лука, у јануару 2018. години издато је 1.551 лична карта, 2.198 путних исправа, 1.500 возачких дозвола и регистровано је 6.840 моторних возила, навео је начелник Спасојевић.
Успје
спјешно је обезбјеђено 31 јавно окупљање и 27 спортских приредби те имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Спасојевић.
Начелник Новковић је подсјетио да су у времену од 01.01.2018.-13.02.2018. године на подручју Полицијске управе Бања Лука, реализоване акције „Уплатница“, „Кугла“, „Слап“, „Таблица“ и „Ометач“, што је значајно утицало на расвјетљавање кривичних дјела и побољшање свеукупног стања безбједности из области криминалитета.
Начелник Стакић је навео да је на подручју града Бање Лука и општина Лакташи, Котор Варош и Прњавор, 10/11.02.2018. године, реализована Републичка акција „Појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу возача под дејством алкохола, опојних дрога или лијекова“ и да је том приликом контролисано 376 возача. Из саобраћаја је искључен и санкционисан 151 возач због вожње под утицајем алкохола, а лишено је слободе 14 возача  због алкохолисаности и један возач је био позиотиван на присуство опојних дрога. Ради одржавања повољног стања безбједности из области саобраћаја, са сличним активностима ће се наставити и у наредном периоду, а начелник Стакић је апеловао да се ученици у саобраћају придржавају прописа како би спријечили посљедице по себе али и друге учеснике.