Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Појачане контроле саобраћаја на подручју Полицијске управе Приједор

| Приједор | Понедељак, 23. април 2018.

Полицијска управa Приједор протекле седмице провела је планске активности на контроли учествовања у саобраћају возача мотоцикла, лаког мотоцикла и мопеда, те утврђивањa алкохлисаности возача.

Полицијски службеници приликом контроле возача мотоцикла и мопеда укупно су уочили 94 прекршаја, а више од 60 % уочених прекршаја били су прекршаја неношења заштитне кациге. Поред наведених прекршаја из саобраћаја је искључено 11 мотоцикла и мопеда због учествовања у саобраћају због неисправне регистрације.

Приликом контроле психофизичког стања возача са акцентом на спречавање учествовања под дејством алкохола санкционисано је 56 учесника у саобраћају, од којих је десет задржано лишењем слободе у полицијским станицама до 12 часова, јер су затечени у вршењу прекршаја под дејством алкохола у количини преко 1,50 г/кг алкохола у организму или су одбили да се подвргну контроли алкохола.

Возачима који се затекну да учествују у саобраћају под дејством алкохола у количини преко 1,50 г/кг алкохола у организму или одбију да се подвргну алкотесту, поред новчане казне (400 КМ) и мјере задржавања лишењем слободе, изриче се и заштитна мјера забране управљања возилима у трајању од два мјесеца и два казнена бода.

Полицијска управа Приједор апелује на возаче моторних возила да приликом учествовања, прилагоде брзину условима на путу, не започињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола имајући у виду повољне прилике за одвијање саобраћаја и појачан саобраћај поводом доласка наших грађана из иностранства.

Посебан апел се упућује возачима мотоцикла, лаког мотоцикла и мопеда, те возачима бицикла да се приликом учествовања у саобраћају придржавају саобраћајних правила и прописа, те да користе заштитну опрему која у већој мјери спречава настанак повреда.