Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стабилно и повољно стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча

| Фоча | Сриједа, 13. јун 2018.


У Полицијској  управи  Фоча је данас, 13.06.2018. године одржана редовна конференцију за медије на којој су представљени резултати рада за мај мјесец 2018. године.

Присутнима се обратио начелника Полицијске управе Костовић Велимир који је истакао да се на подручју Полицијске управе Фоча на основих свиха параметара, стање безбједности може оцијенити као стабилно и повољно.

Наиме, Начелник   је у свом обраћању изнио статистичке податке за мјесец мај текуће године, који показују да је смањење свих статистички параметара од броја кривичних дјела, нарушавања јавног реда и мира, као и саобраћајних незгода.

Броја кривичних дјела  је смањен за  око 38%, од којих је 16 кривичних дјела из општег, а 1 кривично дјело из области привредног криминалитета и 1 кривично дјело из КЗ БиХ. Такође је нагласио да је смањење броја нарушавања јавног реда и мира те да је  укупно евидентирано 14  нарушавања јавног реда и мира, од којих није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

У мају  мјесецу 2018. године забиљежено је смањење саобраћајних незгода, тако да је у посматраном периоду евидентирано  14  саобраћајних незгода, а у истом мјесецу 2017. било  је 25. Начелник је констатовао да су све  собраћајне незгода које су евидентиране биле са материјалном штетом, те  да није била ниједна са поврећеним лицима.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко је истакао да је број евидентираних кривичних дјела из области општег криминалитета у мају мјесецу смањен за око 26 %, гдје превладавају кривична дјела из области општег криминалитета. Надлежном тужилаштву поднесено је 17 Извјештаја против 23 лица, док је смањен број рецидивиста у вршењу кривичних дјела за око 38 %, а евидентирана су два малољетна извршиоца кривичних дјела. Такође је истакао да је проценат расветљености кривичних дјела 100 %, тачније ријешено је свих 5 кривичних дјела која су пријављена по непознатом извршиоцу, а да су ријешена и два кривична дјела из претходног периода по чему се може видјети да полицијски службеници континуирано раде и на расветљавању кривичних дјела из претходног периода.

            Начелник Костовић је поред изнетих параметара  истакао да ће полицијски службеници Полицијске управе Фоча у наредном периоду у предстојећој туристичкој сезони имати већи број окупљања грађана и скупова које ће обезбјеђивати те да  ће  се предузимати низ мјера и радњи из своје надлежности како би  исти протекли безбједно. Такође је навео да на подручју наше Управе до сада није било заустављања и паркирања возила на коловозу као вид протеста у вези са поскупљењем нафтних деривата, те да нису имали санкционисање учесника у истима.