Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП Републике Српске позива грађане на поштивање законских прописа

| Бања Лука | Четвртак, 14. јун 2018.


            Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава неодговорне појединце, да ће свако кршење законских прописа и непоступања по наређењу полицијских службеника бити санкционисано. МУП Републике Српске неће толерисати понашање појединаца који ометају редовно одвијање јавног саобраћаја, те рад полицијских службеника у обављању њихових задатака.

Чланом 152. Закона о основама безбједности саобраћаја у Босни и Херцеговини прописано је да учесници у саобраћају морају да поступају по захтјевима израженим помоћу знакова или према наредби полицијских службеника. Чланом 235. истог Закона прописано је да ће се за непоштовање наведене законске одредбе учесник у саобраћају казнити новчаном казном од 100 до 300 КМ.

Чланом 24. Закона о јавном реду и миру  прописано је да ће се лица, која ометају и спречавају дјеловање државних органа, казнити новчаном казном од 500 до 1.500 КМ или казном затвора до 60 дана.

Полицијски службеници су током јучерашњег дана превентивно дјеловали у циљу несметаног одвијања саобраћаја. У градовима Републике Српске није било блокада саобраћаја дужих од неколико минута, с којима се престало након доласка полицијских службеника на та мјеста.

Од почетка протеста, санкционисао је 299 лица која су ометала саобраћај и полицијске службенике у вршењу својих послова и здатака.

МУП Републике Српске још једанпут истиче да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање свог незадовољства на јавном мјесту, али у складу са законским прописима и да приликом тог окупљања не долази до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја.