Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реаговање на изјаву министра Мектића

| Бања Лука | Четвртак, 11. октобар 2018.

 

Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјећа министра Мектића да је и раније у више наврата упозорен да никакво распоређивање полицијских или других снага из или ван БиХ, на територији Репбулике Српске, неће бити омогућено без сагласности Владе Републике Српске.

Наиме, министар Мектић је на јучерашњем састанку са замјеником генералног директора Генералне дирекције Европске комисије за миграције и унутрашње послове Симоном Мордуеом, инсистирао на распоређивању полицијских снага из ЕУ на источне границе БиХ, односно према Србији и Црној Гори.

МУП Републике Српске, као једина полицијска агенција која је надлежна за полицијске послове на територији Републике Српске, ставио се на располагање Граничној полицији БиХ у надзору границе према истоку у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ. 

Према Споразуму, тренутно је ангажовано око 100 полицијских службеника МУП-а Републике Српске. У складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, спремни смо да ангажујемо и додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе.

Република Српска је опредјељена за сарадњу са агенцијама и институцијама ЕУ, али у овом случају није ни консултована од стране министра Мектића, што је потпуно неприхватљиво за њене институције. 

Без претходног договора и сагласности Владе Републике Српске, сви разговори о распоређивању снага на теритоији Републике Српске неће бити могући.