Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

„Игра у којој увијек губиш“ овогодишњи мото обиљежавања Мјесеца борбе против болести зависности

| Приједор | Сриједа, 05. децембар 2018.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“ у Приједору учествовали у централној манифестацији обиљежавања Међународног мјесецаборбе против болести зависности коју је организовала Комисијаза сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске.

Начелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић је на конференцији за медије, којом је отпочела манифестација, истакао да се у претходне три године биљеже значајни резултати полицијских службеника на откривању кривичних дјела из области злоупоптребе опојних дрога. Он је навео да   је у 2017. години у Републици Српској одузето 177 кг марихуане, а за 10 мјесеци ове године расвјетљеност кривичних дјела у овој области већа је за 34%, те до тада заплијењено 148 кгмарихуане.

Предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске Милан Латиновић изнио је податак да шест посто петнаестогодишњака у Републици Српској користи дрогу, што нас сврстава  у подручја са мањим процентом малољетних уживалаца опојних дрога. Он је, такође, рекао да је 70% малољетника конзумирало алкохол.

Предсједник Латиновић је додао да је, осим едуковања ученика, важна и едукација просвјетних радника и родитеља, те истакао да су у 2019. години планирана нова истраживања која се спроводе и у 35 земаља Европе како би се упоредили добијени подаци.

У оквиру централне манифестације представљени су радови ученика Основне школе "Десанка Максимовић", теигроказ о теми "Опасности од болести зависности".

Припадници МУП-а су извели тактично-показну вјежбу у којој су приказали рад полицијских службеника на проналаску опојних дрога користећи специјално обучене псе за откривање дрога. Такође, одиграна је и пријатељска кошаркашка утакмица између полицијских службеника и ученика Основне школе Десанка Максимовић, а потом је и Дом здравља Приједор представио своје активности.

Мјесец борбе против болести зависности обиљежава се у периоду 15. новембар – 15. децембар, ове године под мотом „Игра у којој увијек губиш“. С тим у вези планиране су активности на подручју свих полицијских управа које су усмјерене на едукацију грађана, нарочито најмлађих о негативним посљедицама употребе опојних дрога и другим болестима зависности.