Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Висок степен расвјетљености кривичних дјела у новембру на подручју ПУ Зворник

| Зворник | Четвртак, 13. децембар 2018.

У просторијама Полицијске управе Зворник, 13.12.2018. године, одржана је редовна конференција за новинаре, на којој су начелник Управе Горан Абазовић, начелник Сектора полиције Владан Василић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, презентовали резултате рада ове Управе за мјесец новембар текуће године.

Начелник Управе Горан Абазовић, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник нити је било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. ПУ Зворник је у извјештајном периоду предузела низ оперативно-тактичких мјера и радњи као и обезбјеђења јавних скупова и штићених личности који су протекли у најбољем реду и без инцидената. Начелник је додао да је у новембру мјесецу дошло до смањења евидентираних кривичних дјела, али и до повећања расвјетљености истих, смањења прекршаја из области јавног реда и мира као и смањења саобраћајних незгода у односу на упоредни период.

У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, истакао је да је у новембру текуће године на подручју ПУ Зворник евидентирано 61 кривично дјело, што је за 20,8% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 77 кривичних дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 51, од чега је ријешено 48 дјела или 92,3%, што је за 19,4 % више у односу на упоредни приод, док је од 21 кривичног дјела по непознатом извршиоцу, расвјетљено 18 дјела или 81,8%. У извјештајном периоду евидентирана су 34 кривична дјела против имовине, што је за 20,93% мање у односу на упоредни период. Укупна расвјетљеност ових кривичних дјела износи 87,5%, док расвјетљеност по непознатом извршиоцу износи 81%.

Број кривичних дјела крађа је 13 и он је за 43,47% мањи у односу на упоредни период. Коефицијент расвјетљености ових кривичних дјела је 100% и он је за 42,9% већи у односу на упоредни период. Број кривичних дјела тешка крађа је 12 и он је за 7,7% мањи у односу на упоредни период. Расвјетљеност ових кривичних дјела износи 66,7%, и он је знатно већи у односу на упоредни период када је био 38,5%.

У области злоупотребе опојних дрога, у новембру 2018. године откривено је девет случајева злоупотребе опојних дрога, од чега су четири кривична дјела и пет прекршаја из ове области.

Начелник Сектора полиције Владан Василић, истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у виду да је у току мјесеца новембра 2018. године евидентирано 36 прекршаја из ове области, што је за 7,7% мање у односу на упоредни период. У тим нарушавањима учествовало је шест повратника а није ниједан малољетник. Такође, није било нарушавања у већем обиму (пет и више лица).

Начелник Василић је додао да су у мјесецу новембру 2018. године евидентиране 33 саобраћајне незгоде, што је за 35,3% мање у односу на упоредни период. У тим незгодама није било смртно страдалих лица док је у новембру прошле године једно лице смртно страдало. Једно лице је задобило тешке тјелесне повреде док су у упоредном периоду евидентирана три лица са тешким тјелесним повредама и шест лица је лакше повријеђено за разлику од упоредног периода када је било осам таквих лица.

Укупан број евидентираних прекршаја из области безбједности саобраћаја у новембру 2018. године је 2.042, што је за 28,3% више у односу на упоредни период када су евидентирана 1.592 прекршаја.

Из саобраћаја је искључено 48 возила, док је у истом периоду из саобраћаја искључено 210 возача, од тога 183 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола.

На крају, начелник Василић је апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.

Начелник Управе Горан Абазовић је истакао да у наредном периоду слиједе појачане активности полицијских службеника када ће бити појачано присуство полиције на терену, те апеловао на грађане да током новогодишњих и божићних празника, када одређен број грађана не борави у својим домовима, исти појачају опрез и предузму додатне мјере на обезбјеђењу своје имовине, како би умањили ризик од могућности да криминогена лица, користећи непажњу и одсуство, отуђе или угрозе њихову имовину.

Такође, начелник је упутио апел грађанима када је у питању употреба пиротехничких средстава, да се иста не користе у затвореним просторијама, у просторијама гдје се окупља већи број лица и на начин којим се изазива узнемиреност грађана, имајући у виду да Полицијска управа Зворник у наредном периоду спроводи акцију „ПЕТАРДА 2019“, а све у циљу да предстојећи празници протекну у безбједном окружењу, без употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава.