Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево смањен број саобраћајних незгода

| Источно Сарајево | Петак, 08. фебруар 2019.

       У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна прес конференцијао резултатима рада за мјесец јануар текуће године. Новинарима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић, начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић и начелник Сектора полиције Милан Чворо.
       У протеклом мјесецу евидентирана су 24  нарушавања јавног реда, док нарушавања у већем обиму није било, наводи начелник Чворо. Евидентирано је 28 прекршаја који су санкционисани подношењем  два захтјева за покретање прекршајног поступка и уручивањем 25 прекршајних налога. Прекршаје из области ЈРиМ починило је 28 лица од којих је шест повратника у чињену прекршаја.
       Догодило се 69 саобраћајних незгода, од којих ниједна није имала за посљедицу  смртно страдало лице,  док су регистроване три саобраћајне незгоде са тешким тјелесним повредама лица, три са лакшим повредама и 63 незгоде са мањом материјалном штетом.
       Регистровано 1.392  прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 80  возача и 27 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 42 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 21 случају, као и због управљања возилом под дејством опијата у девет случајева.
        Начелник Чворо подсјетио је грађане да је на подручју Управе у току акција појачане контроле учесника у саобраћају, са акцентом на контролу возача под дејством алкохола, опојних дрога или лијекова који се не смију употребљавати за вријеме вожње.
        На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу јануару регистровано је 25 кривичних дјела, поднесена су 22 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 19 лица, навео је начелник Поповић.
        Од укупног броја кривичних дјела, највећи број  је области општег криминалтета 19 кривичних дјела, четири кривична дјела из области безбједности саобраћаја, једно кривично дјело у вези са опојним дрогама и једно из боласти привредног криминалитета.
       Овај период карактерише висок степен расвијетљености кривичних дјела, тако да коефицијент укупне расвијетљености износи 76,7% а по непознатом починиоцу 56,3%. Расвијетљено је пет кривичних дјела из претходног периода и то три кривична дјела Разбојништво, једно кривично дјело Крађа и једно кривично дјело Угрожавање сигурности.
       „Током мјесеца јанура полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево су у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а Републике српске, укључујући  Специјалну антитеросристичку јединицу и Управи за организовани и тешки криминалитет, спровели низ оперативно тактичких мјера које су обухватале засједе, блокаде, рације, појачану контролу безбједносно интересантних лица и возила, ком приликом је откривено више кривичних дјела и прекршаја“, навео је замјеник Кушић. Посебно је истако да ће се у периоду од 09.02-16.02.2019. године на подручју ПУ Источно Сарајево одржати Европски зимски олимпијски фестивал (ЕЈОФ), гдје су Града Источно Сарајево и Сарајево домаћини манифестације, а припадници ПУ Источно Сарајево и МУП-а  Републике Српске су узели учешће у обезбјеђењу спортског догађаја. Дио такмичења одржаће се на подручју ПУ Источно Сарајево (Јахорина, Дворишста и дворана „Пеки“ Пале) на којој учествује  911 такмичара из 46 земаља. Замјеник Кушић позива грађане да се на манифестацији понашају у олимпијском духу постујући законска правила, такође, наводећи да су полицијски службеници ПУ Источно Сарајево на располагању свим грађанима, такмичарима и другим ученицима спортских игара.