Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Повољно стање безбједности на подручју ПУ Зворник

| Зворник | Четвртак, 14. март 2019.

     У Полицијској управи Зворник, 14.03.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре на којој суначелник Управе Горан Абазовић, начелник Сектора полиције Владан Василић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, презентовали резултати рада за мјесец фебруар текуће године.
     Начелник Управе Горан Абазовић, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће, са повољним безбједносним амбијентом, напомињући да је у извјештајном периоду смањен број кривичних дјела као и саобраћајних незгода у односу на упоредни период, те да у извјештајном периоду није било евидентираних најтежих кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође, припадници ПУ Зворник су у фебруару спровели низ акција републичког, регионалног и локалног карактера као и учествовали у обезбјеђењу штићених личности и јавних скупова који су протекли у миру и без нежељених посљедица.
     Начелник Сектора полиције Владан Василић, истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у видуда је у токумјесеца фебруара 2019. године евидентирано35 прекршаја из области јавног реда и мира, што је на истом нивоу као и у упоредном периоду. У тим нарушавањима учествовало је10 повратника и један малољетник. Такође, није било нарушавања у већем обиму ( пет и више лица).
     Начелник Василић је додао да је у мјесецу фебруару 2019. године евидентирано36 саобраћајнихнезгода, што је за 23,4% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 47 саобраћајних незгода. Број настрадалих лица је 12 и он је 29,4% мањи у односу на упоредни период. У тим незгодама једно лице је смртно страдало, три лица су задобила теже а осам лица лакше тјелесне повреде. Број искључених возила из саобрћааја је 41, док је број возача искључених из саобраћаја 154, од чега је 129 возача искључено због вожње под дејством алкохола, што је за 57,3%  више у односу на упоредни период.
Имајући у виду да ће на подручју ПУ Зворник до краја мјесеца савремени радарски систем контролисати недозвољену брзину кретања возила, начелник Василић је апеловао на све учеснике да поштују саобраћајне прописе и прилагоде вожњу условима и стању пута.
     У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић,истакао је да су у фебруару текуће године на подручју ПУЗворникевидентирана 43 кривична дјела, што је за 15,7% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 51 кривично дјело.
     Број кривичних дјела општег криминалитета је 36, што је мање за 18,18% у односу на упоредни период. Коефицијент расвијетљености ових кривичних дјела износи 92,31% и он је за 18,3% већи у односу на упоредни период, док јекоефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу 82,4% и он је за 52% већи у односу на упоредни период. У извјештајном периоду евидентирано је 21 кривично дјело против имовине, што је за 12,5% мање у односу на упоредни период. Број кривичних дјела крађа је 12 и он је смањен за 7,7% у односу на упоредни период, док је број тешких крађа четири и он је смањен за 42,9%. Укупна расвијетљеност кривичних дјела  против имовине износи 71,43%, док расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 71,4%.
     У области привредног криминалитетаоткривена су четири кривична дјела, док су у упоредном периоду евидентирана три дјела. Надлежном тужилаштву су поднијета четири извјештаја против четири лица.
Начелник Управе Горан Абазовић, истакао је да у фебруару мјесецу није било евидентираних миграната на овом подручју, нити је било забиљежених кривичних дјела као ни нарушавања јавног реда и мира од стране ових лица, а такође није било ни случајева гдје су мигранти били жртве кривичних дјела.
     Начелник је
апеловао на све грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животеи имовину грађана. Такође, начелник је додао да ће против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету, Полицијска управаЗворник предузети законом прописане мјере у оквиру својих овлаштења и надлежности.