Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Заједничка вјежба МУП-а Републике Српске, SIPA-е и SOFLE тима Канцеларија војног аташеа, Амбасада САД у БиХ

| Бања Лука | Петак, 15. март 2019.

     Припадници Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Канцеларијом војног аташеа Амбасаде САД-а у БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (SIPA), су данас на простору касарне Козара, реализовали Заједничку вјежбу са циљем унапређења капацитета специјалних снага за реаговање у свим врстама кризних ситуација.
     Вјежби су присуствовали директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, војни аташе Амбасаде САД у БиХ Мајкл Тарквинто (Michael Tarquinto), представник EUFOR-a  бриградир генерал Габор Хорват (Gábor Horváth), те команданти специјалних јединица МУП-а Републике Српске и SIPA-е.
     Наведеној вјежби, која је за циљ имала унапређење капацитета специјалних снага за реаговање у свим врстама кризних ситуација, те побољшање њихове међусобне комуникације и дјеловања, претходила је обука.
     У вјежби је учествовало 30 припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске, 30 припадника SIPA-е и шест припадника SOFLE тима (Тим за везу снага за специјалне операције САД).
      МУП Републике Српске остварује дугогодишњу сарадњу са Тимом за везу снага за специјалне операције САД, SOFLE тимом, кроз коју је извршено низ обука за унапређење капацитета САЈ-а, a  очекује се и наставак сарадње.