Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности оцјењено као задовољавајуће

| Требиње | Понедељак, 15. април 2019.

    Полицијска управа Требиње је данас, 15. априла 2019. године, одржала конференцију за медије, на којој су представљени резултати рада за прва три мјесеца 2019. године са упоредним показатељима из 2018. године. Резултате су представили начелник Полицијске управе, Синиша Лакета, начелник Сектора полиције, Петар Козјак и начелник Сектора криминалистичке полиције, Бојан Дабић.
     Начелник ПУ Требиње, Синиша Лакета је истакао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Требиње за три мјесеца 2019. године, оцјењено као задовољавајуће, а да у прилог овој чињеници иду релевантни показатељи да је број кривичних дјела смањен за 25%, док је број саобраћајних незгод мањи за 31%. Он је навео да је једино дошло до повећања броја нарушавања јавног реда и мира за 27 %, али да су то прекршаји које су полицијкски службеници ове Управе документовали на терену током провођења појачаних активности у првом кварталу 2019. године.
     ачелник је навео да су активности провођене плански уз повећано присуство полицијских службеника на терену, а што ће бити  у континуитету и у наредном периоду. Такође, он је додао да је присутно повећање броја миграната на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње, односно да је у односу на тромјесечје прошле године присуство миграната повећано за 31%, те да ће се активности усмјеравати у овом погледу, како би стање безбједности на подручју града Требиња  и осталих општина Источне Херцеговине било што повољније.
      Начелник Сектора полиције ПУ Требиње, Петар Козјак је кроз своје излагање изнио податке о броју евидентираних нарушавања јавног реда и мира, као и броју евидентираних саобраћајних незгода.
     За три мјесеца 2019. године укупно је евидентирано 65
случајева нарушавања јавног реда и мира и 81прекршај. За исти период евидентирано је 61 саобраћајна незгода, од којих су 47 за посљедицу имале материјалну штету, 3 тешко повријеђена и 9 лакше повријеђених лица као и 2 са погинулим лицима.
      Када су у питању подаци из области спрјечавања и откривања кривичних дјела, податке је изнио начелник Сектора криминалистичке полиције, Бојан Дабић. Начелник је истакао да је укупан број евидентирнаих кривичних дјела 60, што је мање за 21 у односу на упоредни период.
      Од укупног броја кривичних дјела на Општи криминалитет се односе 51 кривично дјело (мање за 7,2%), на Привредни криминалитет шест (мање за 71,4%), на безбједност јавног саобраћаја три кривична дјела. Од укупног броја по познатом учиниоцу пријављено је 36 кривичних дјеладок је по непознатом починиоцу пријављено 24. Расвијетљено је 20 и то изтекућег периода 19 и из претходног периода једно кривично дјело. Надлежним тужилаштвима поднесено је 48 извјештаја против 58 лица од којих је 56 мушког пола и два женског пола. Од укупно пријављена 58 лица њих четири су малољетници и 17 повратници.