Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У априлу мјесецу смртно страдао полицијски службеник

| Приједор | Уторак, 14. мај 2019.

     У Полицијској управи Приједор, дана 14.05.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су резултате радаза мјесец април текуће године, презентовали начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић и начелник Сектора полиције Марио Милашин.
       Hачелник Вујановић је на самом почетку истакао да због тренутне ситуације која влада на подручју града Приједора, а која је проузрокована обилним падавинама, полицијски службеници Полицијске управе Приједор предузимају све мјере и радње из своје надлежности у складу са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Планом од одбране од поплава у Републици Српској у 2019. години.
       Начелник је рекао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Приједор, у априлу мјесецу одржано задовољавајуће стање безбједности, и поред догађаја који је битно узнемирио јавност. Наиме, дана 21.04.2019. године приликом интервенције на подручју Љубије, Град Приједор, на полицијског службеника Тубин Слађенка је пуцано из ватреног оружја, те је исти током вечери усљед тежине повреда преминуо. Због смрти полицијског службеника Полицијска управа Приједор и Министарство унутрашњих послова Републике Српске су претрпили велики и ненадокнадив губитак.
       У мјесецу априлу текуће године укупно је евидентирано 67 кривичних дјела. Од стране непознатог извршиоца извршена су 32 кривична дјела или 48% од укупно евидентираних.
       Током прва четири мјесеца, активности на откривању кривичних дјела из области привредног криминалитета су констатано у приоритету, а посебно кривична дјела коруптивног карактера.   
     
Причињена материјална штета, као и стечена противправна имовинска корист у кривичним дјелима привредног криминалитета цијени се на око 2.046.000,00 КМ. Начелник је посебно истакао активност на спровођењу акције „Zoll 3, гдје су полицијски службеници поднијели два извјештаја против два лица због нелегалне трговине моторним возилима, а вриједност прометоване робе је преко 867.000,00 КМ.
      Такође, начелник Вујановић се посебно осврнуо на откривачку дјелатност полицијских службеника приликом расвјетљавања кривичних дјела извршених од стране непознатих извршиоца у вези саобраћајних незгода. Током 2019. евидентиране су такве четири саобраћајне незгоде (једна са погинулим лицем и три са лакше повријеђеним лицем). Све ове незгоде у врло кратком року су расвијетљене и прикупљени су материјални трагови који повезују извршиоце са изазивањем саобраћајне незгоде.
      У току мјесеца априла 2019. године укупно су евидентирана и контролисана 43 мигранта, а највећи број миграната долази из Пакистана и Ирака (преко 70%).
      У априлу мјесецу проведно је низ активности поводом Дана полиције Републике Српске, којима се покушао задржати постојећи степен сарадње полиције, грађана и локалне заједнице.
Сви јавни скупови у априлу мјесецу су проведени у складу са најавама организатора, и без инцидената. У мају мјесецу планирано је предузимање потребних мјера обезбјеђења поводом обиљежавања Дана Града Приједор - 16. маја.
      Начелник Микановић је навео да је у току мјесеца априла укупно евидентирано 67 (66) кривичних дјела и то 54 из области општег криминалитета, четири из области злоупотребе опојних дрога, осам кривичних дјела привредног криминалитета те једно из области безбједности саобраћаја.
      По непознатом извршиоцу укупно су евидентирана 32 кривичних дјела а укупно је расвјетљено 17. Расвјетљеност по непознатом извршиоцу износи 53,1%, док је укупна расвјетљеност 77,6%.
      Од укупног броја кривичних дјела општег криминалитета 31 кривично дјело извршено је по непознатом извршиоцу. У погледу структуре највећи број кривичних дјела (33) је из области имовинских деликата. Када су у питању кривична дјела против имовине највећи број односи се на  крађу 14, тешку крађу осам те оштећење и одузимање туђе ствари гдје је евидентирано пет кривичних дјела.
       Из области привредног криминалитета материјална штета причињена извршењем осам кривичних дјела износи око 130.000,00 КМ као и уједно противправно стечена имовинска корист.

У извјештајном периоду из области злоупотребе опојних дрога поднесено је четири извјештаја против пет лица о почињеном кривичном дјелу, те су том приликом одузете различите врсте опојних дрога.  Из области злоупотребе опојних дрога евидентирана су и четири прекршаја.
Начелник Милашин је навео да је у мјесецу априлујавни ред и мир укупно нарушен 43 пута, гдје је том приликом евидентиран 51 прекршај.
      У  мјесецу априлу евидентирано је 97саобраћајих незгода или 24,4% више у односу на упоредни период претходне године од чега је једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем.
      Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 2.696 прекршаја или 34% више у односу на исти период предходне године. Из саобраћаја искључено 88 возила или више за 69,2%у односу на исти период претходне године када су искључена 52 возила. Такође, из саобраћаја је искључено 265 возача, од чега због управљања возилом под дејством алкохола 211 возача или у просјеку 7 возача дневно.
      Начелник Вујановић се на крају осврнуо и на чињеницу да се крајем маја и почетком јуна традиционално организују матурске забаве и дефилеи ученика завршних разреда основних и средњих школа. Полицијска управа Приједор ће у сарадњи са школским установама, као и надлежним инспекцијким службама предузети потребне мјере очувања повољног стања безбједности и прије свега саме безбједности ученика завршних разреда.
      Овим путем апеловао је на ученике завршних разреда, њихове родитеље и наставнике, да сви заједно  предузму потребне мјере, да у наредном периоду током обиљежавања матурских прослава, не долази до значајнијег нарушавања јавног реда и мира, нарушавања здравственог стања или дешавања саобраћајних незгода, као посљедице прекомјерног конзумирања алкохола.