Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Укупна расвијетљеност свих кривичних дјела у мјесецу априлу износи 90%

| Градишка | Сриједа, 15. мај 2019.

      У Полицијској управи Градишка, данас је одржанапрес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец април2019. године. Конференцији су  присуствовали  начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
     Начелник Шкорић је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу априлу 2019. године,  евидентирано  30 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 27 кривичних дјела или  90 %, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 16 кривичних дјела или 84,2 %.
Начелник је додао да, анализирајући стање из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, можемо истаћи да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, као ни саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима. Евидентирано је 16 нарушавања јавног реда и мира и 55 саобраћајних незгода.
Обзиром да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму и  саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, као ни кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности (убиства, тешка убиства, силовања, разбојништва, крађе возила), начелник је истакао  да се стање безбједности за протекли мјесец моћже оцијенити као задовољавајуће.
Начелник је додао да је у мјесецу априлу текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентиран 1 мигрант.
Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да је евидентирано 30 кривичних дјела, од којих су 23 кривична дјела из области општег криминалитета, 4 кривична дјела из области привредног криминалитета, 2 кривична дјела из области безбједности саобраћаја и 1 кривично дјело из области злоупотреба опојних дрога.
Од укупно евидентирана 23 кривична дјела из области општег криминалитета, расвијетљено је 20 кривичних дјела или 87%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 13 кривичних дјела или 81,3%. Надлежном тужилаштву поднесено је 18 извјештаја против 17 лица.
Евидентирано је 17 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 14 кривичних дјела или 81,4%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 11 кривичних дјела или 78.6%.
       Из области злоупотреба опојних дрога евидентирано је 1 кривично дјело и 1 прекршај, којом приликом је откривена илегална лабораторија, а из области привредног криминалитета евидентирана су 4 кривична дјела, чијим извршењима је причињена материјална штета у износу од око 210.000,00 КМ.
      Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано16нарушавања јавног реда и мира, којом приликом су почињена 22 прекршаја.    
      Против 27 лица, међу којима је 9 повратника,
подносено је 9 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 13 прекршајних налога.
      У посматраном периоду евидентирано је  55 саобраћајних незгода, од којих је 16 саобраћајних незгода са настрадалим лицима и 39 саобраћајних незгода са материјалном штетом. 3 лица  задобила су тешке тјелесне повреде, а 15 лица лаке тјелесне повреде.
       У току мјесеца априла из области безбједности саобраћаја евидентиран је 981прекршај, а та из саобраћаја  су искључена 53 возача, од тога 30 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 19 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и 4 возача су искључена због осталих разлога. Из саобраћаја су искључена и 24 возила.
      Поднесено је 11 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 757прекршајних налога, а пријављена су 772 лица.
       Начелник Трифковић додао је да, обзиром да се ближи крај школске године за матуранте и да предстоји период организовања матурских прослава, полицијски службеници Полицијске управе Градишка почели су са предузимањем низа превентивних активности како би се обезбиједила пуна безбједност за ученике, просветне раднике и остале грађане током прослава.
       Такође, обзиром да ће у наредном периоду бити повећана концентрација учесника у саобраћају, као и већи број младих возача, апелујемо на све матуранте да не конзумирају алкохолна пића и да поштују саобраћајне прописе.