Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка

| Градишка | Уторак, 12. новембар 2019.

        У Полицијској управи Градишка, данас 12.11.2019. године,одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец октобар 2019. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
      
Начелник Шкорић је истакао да је у мјесецу октобру текуће године евидентирано 36 кривичних дјела, што је за 12,5% више у односу на исти период претходне године када су евидентирана 32 кривична дјела, а укупно је расвијетљено 31 кривично дјело или 86,1%.
     
По непознатом извршиоцу евидентирано је 19 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 14 кривичних дјела или 73,7%.
      
Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирана су 23 нарушавања јавног реда и мира што је за 10 нарушавања  више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 13 нарушавања. Није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ у већем обиму односно са 5 или више лица. Анализирајући структуру извршених прекршаја, до повећања је дошло оних прекршаја који су евидентирани кроз појачане активности полицијских службеника и уочавању прекршаја (свађа, вика, вриска, безобзирно понашање, просјачење, послуживање алкохолом, држање опасних животиња без надзора).
      
Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 11,3 % или у односу 47:53, али је број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима у порасту за 2 саобраћајне незгоде или у односу 2:0 у којима су 2 лицасмртно страдала.
     
Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, а нису евидентирана ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док је број саобраћајних незгода у паду, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.
      
У мјесецу октобру текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 45 мигранта.
     
Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је на подручју Полицијске управе Градишка евидентирано 36 кривичних дјела, од којих је 29 кривичних дјела из области општег криминалитета, 3 кривична дјела из области злоупотреба опојних дрога и 4 кривична дјела из области безбједности саобраћаја.
      
Од укупно евидентирано 29 кривичних дјела из области општег криминалитета, расвијетљена су 24 кривична дјела или 82,8%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 12 кривичних дјела или 70,6%. Надлежном тужилаштву поднесено је 28 извјештаја против 26 лица.
      
Евидентирано је 18 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 13 кривичних дјела или 72,2%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 10 кривичних дјела или 66.7%. Број евидентираних кривичних дјела ,,Тешка крађа“ је у паду за 50% или у односу 3:6.
      
Из области злоупотреба опојних дрога евидентирана су 3 кривична дјела и 2 прекршаја, а одузета је одређена количина опојне дроге.
     
Начелник Одјељења полиција Дејан Трифковић  је истакао да су укупно евидентирана 34 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 10 прекрашаја више у односу на исти период претходне године када су евидентирана 24 прекршаја, а који су санкционисани подношењем 6 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 24прекршајна налога. Прекршаје је починило 37 лица, међу којима је 9повратника.
       
Евидентирано је 47 саобраћајних незгода, што је мање за 11.3% у односу на упоредни период када су евидентиране 53 саобраћајне незгоде. Од укупно евидентирано  47 саобраћајних незгода, 11 незгода је са последицама по лица (претходне године 17 незгода са посљедицама по лица), а 36 саобраћајних незгоде је са материјалном штетом што је у истом односу као и претходне године. 2 лица су смртно страдала, 1 лице задобило је тешке тјелесне повреде (претходне године 4 лица тешке тјелесне повреде), а 8 лице лаке тјелесне повреде (претходне године 13 лица лаке тјелесне повреде).
     
Укупно је евидентирано 1026 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани са 17 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 930 прекршајних налога.
       
Из саобраћаја је искључен 101 возач (претходне године 80 возача), од тога 75 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола (претходне године 36 возача), 23 возача су искључена због управљања моторним возилом прије стицања права (претходне године 40 возача) и из осталих разлога су искључена 3 возача (претходне године 4 возача). Такође, из саобраћаја су искључена и 53 возила (претходне године 52 возила).
      
Начелник Трифковић је додао, да је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини прописано, да учесници у саобраћају,  у периоду од  15. новембра текуће до 15. априла наредне године, без обзира на временске услове, на својим моторним возилима морају имати одговарајућу зимску опрему и морају је користити без обзира на временске услове.
      
У наредном периоду полицијски службеници Полицијске управе Градишкавршиће појачану контролу учесника у саобраћају, са акцентом на контролу посједовања зимске опреме. За непосједовање зимске опреме, према Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима Босне и Херцеговине, изриче се новчана казна од 40 КМ и по потреби такво возило се искључује из саобраћаја.