Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
РАДА ПОЛИЦИЈЕ У ЗАЈЕДНИЦИ - АКТИВНОСТИ

ПРЕВЕНТИВНЕ КАМПАЊЕ

• Опасности и законске консеквенце недозвољене употребе пиротехничких средстава и оружја

• Разбојништва-помозите себи да не постанете жртва

• Спријечимо малољетничку делинквенцију

• Обиљежавање Међународног дана против злоупотребе дрога и трговине људима • Заштитимо своју имовину

• Заштитимо дјецу у саобраћају

• Благовремено замијените лична документа

• Не допустите лопову да љетује у вашем дому

• Полиција и грађани заједно

• Возите опрезно, љетујте безбрижно

• Редовне акције добровољног давања крви припадника МУП РС

• За трезвену младост

• Кацига живот чува

• Безбједно са мотоциклима и бициклом са мотором у саобраћају • Знате ли које су ваше дужности у случају саобраћајне несреће

• Припремите се за зимске услове у саобраћају

• Трактори и радне машине у саобраћају

• Спријечимо вршњачко насиље

КАМПАЊА СПРИЈЕЧИМО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

Имајући у виду да су превенција, спречавање, откривање и сузбијање насиља међу дјецом и омладином изузетно битни сегменти полицијског дјеловања, припадници МУП РС током октобра 2011. године реализују превентивну кампању под називом "Спријечимо вршњачко насиље". Основни циљеви кампањe су:

1. Превенција појаве нових случајева насиља међу дјецом и омладином;

2. Провођење пропагандно-промотивних активности и организовање јавних трибина-округлих столова, намијењених развијању свијести јавности о потреби спречавања вршњачког насиља.

У склопу првог циља организационе јединице МУП РС интензивирале су реализацију пројекта "Школски полицајац", провођењем свакодневних, планских активности РПЗ полицајаца, вођа сектора, припадника полиције у чијој је надлежности рад полиције у заједници, руководних радника, али и свих осталих полицијских службеника. Због тога су током провођења кампање унапријеђени контакти и комуникација са директорима и педагозима просвјетно-образовних установа, као и са родитељима и ученицима, како би се побољшало међусобно повјерење, уочили конкретни проблеми, идентификовали конфликтни поједници међу ученичком популацијом и предузеле мјере и радње уз помоћ којих би се спријечила ескалација вршњачког насиља. Посебна пажња посвећена је и вршњачком насиљу ван школе, у вријеме када су ученици "без надзора" родитеља и просвјетних радника. С тим у све полицијске станице реализују током октобра сљедеће циљане мјере и радње, усмјерене на:

- сузбијање дистрибуције и уживања опојних средстава међу младима (наркотици, алкохолна пића, дувански производи);

- онемогућавање приступа и учествовања малољетних лица у играма на срећу и сличним "наградним" играма (кладионице, томболе, итд).

У склопу реализације наведених активности, сви центри јавне безбједности и полицијске станице током октобра организују јавну дистирбуцију пропагандно-промотивног материјала под називом "Спријечимо вршњачко насиље, а у сарадњи са надлежним државним, локалним и невладиним установама и организацијама, иницирају и учествују у реализацији јавних трибина-округлих столова на тему вршњачког насиља.


У Бањалуци одржан Округли сто ''Вршњачконасиље и насиљенаддјецом и медији"

У оквиру Кампање ''Спријечимо вршњачко насиље'', коју проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, јуче је у Бањалуци одржан Округли сто на тему "Вршњачко насиље и насиље над дјецом и медији", који је организовао МУП РС заједно са Омбудсманом за дјецу Републике Српске, Џендер центром Владе РС и Удружењем "Здраво да сте".

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да статистика показује пад кривичних дјела која се односе на вршњачко насиље, којих је претпрошле године било 27 , прошле године 14, а до сада у овој години евидентирано је шест оваквих случајева. Што се тиче малољетничке делинквенције, директор Васић је рекао да је ове године број евидентираних малољетника мањи у односу на прошлу, али да је то без већег значаја, јер су у посљедњих десет година ове евиденције приближно исте и повремено варирају. "Битно је да сви сегменти друштва функционишу, да се превентивно дјелује и створе механизми који ће онемогућити да изражавање насиља постане навика", истакао је директор Васић и додао да полиција у редовним активностима придаје велики значај малољетничком преступништву. Директор Васић је навео да МУП РС у оквиру активности школског полицајца, едукативних предавања, те активности отворених врата, настоји да кроз рад полиције са омладином и дјецом створи предуслове да дјеца упознају полицију и стекну повјерење у њих.

Нада Граховац, Омбудсман за дјецу Републике Српске, изјавила је за новинаре прије почетка Округлог стола, да медији имају веома важну улогу у промоцији и заштити права дјетета, те јачању друштвене свјести о кршењу тих права, јер врло често указују на повреде права дјетета. Oна је додала да, сензационалистичко извјештавање, улажење у приватност дјетета и породице, још указује на то да је право јавности на информацију изнад права дјетета. "Начин на који се извјештава не треба додатно да повриједи дијете. Треба имати у виду како ће објављена вијест дјеловати на дијете које, након свега што му се десило, треба да се сусретне са околином, школом, вршњацима", истакла је Граховац. Она је додала да медији морају да обезбиједе позитиван садржај о дјеци и за дјецу која, према истраживањима, седмично и по 26 сати проводе поред телевизије, а само пола сата у разговору са родитељима. "Из овога се види колики је утицај медија на одрастање дјеце и зашто је потребно да уче на добрим примјерима дјеце, родитеља, наставника и других", навела је Граховац и додала да закони о медијима још увијек нису на адекватан начин препознали право дјетета на заштиту.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Предраг Дамјановић рекао је да школе дају све од себе да проблем вршњачког насиља сведу на минимум. "Скоро све школе су стручно оспособљене, имају психологе, социјалне раднике и педагоге, и превентивно можемо да дјелујемо. Не треба очекивати да школе могу све саме да ријеше, јер без системског приступа, стратегије и стратешке борбе тешко да појединачно ико може да дјелује", рекао је Дамјановић.


РЕАЛИЗОВАНА ЕДУКАЦИЈА

Семинари за виши и средњи руководни кадар МУП РС:

• Основни курс за пројекат рад полиције у заједници

• Рад полиције у заједници и руковођење

• Маркетинг безбједности

• Трансакциона анализа и руковођење

• Обука из односа са медијима

Трансакциона анализа (комуникологија) – семинар за све овлашћене раднике МУП РС и државне службенике који су у директном контакту са грађанима.

Курсеви за полицијске службенике за рад полиције у заједници:

• Рад полиције у заједници

• Маркетинг безбједности

Редовни курсеви "Рад полициције у заједници и рад на безбједносном сектору" који се реализују за вође сектора и припаднике полиције у чијој је надлежности координација рада полиције у заједници.

Континуирана обука свих овлашћених радника у оквиру матичних организационих јединица из области рада полиције у заједници и превенције