Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Деманти

| Добој | Уторак, 13. јануар 2015.

Центар јавне безбједности Добој демантује неистине које су објавили поједини медији о наводном нереаговању полицијских службеника по пријави жртве кривичног дјела „Тешко убиство“, које се догодило 5. јануара текуће године у Спортско-рекреационом центру „Џунгла“ у Добоју, а која је према наводима аутора чланка претходно „шест пута молила за помоћ и шест пута су надлежни органи слијегали раменима“.

Центар јавне безбједности Добој осуђује изношење неистинитих и нетачних оптужби појединих медија на рачун рада полицијског службеника Полицијске станице Добој 1, које су засноване на инсинуацијама аутора објављеног текста.

Чињеница је да је жртва кривичног дјела З.К. из Добоја 29.12.2014. године  око  20,30 часова, телефонским позивом Полицијској станици Добој 1 пријавила да се у њеном стану налази њен познаник М.Х., који ју узнемирава и не жели да напусти стан. Доласком полицијских службеника на лице мјеста око 20,40 часова, испред зграде затечен је М.Х. са којим је обављен разговор, као и са пријавитељицом З.К. која је тражила да јој М.Х. врати кључ од стана, јер не жели да се са њим даље виђа. У присуству полицијских службеника М.Х. је вратио кључеве стана.

На основу констатованог чињеничног стања на лицу мјеста утврђено је да пријављени догађај не садржи елементе прекршаја из Закона о јавном реду и миру, и М.Х. је издато упозорење од стране полицијских службеника.

Такође, пријавитељица З.К., нити чланови њене уже или шире продице нису Полицијској станици Добој 1 пријавили нити један случај „његових пријетњи, напада, застрашивања и малтретирања“, како је наведено у објављеном тексту.

Напомињемо да су у току 2014. године Центру јавне безбједности Добој  пријављена 152 случаја насиља у породици или породичној заједници. Окружном тужилаштву Добој поднесена су 94 извјештаја о почињеном кривичном дјелу, а надлежним судовима је поднесено 40 захтјева за покретање прекршајног поступка против укупно 164 лица. Због учињеног прекршаја из Закона о заштити од насиља у породици или породичној заједници прекршиоцима је издато девет налога.

Центар јавне безбједности Добој позива медије да прије објављивања навода и званично провјере информације у надлежној институцији, односно Центру јавне безбједности Добој, јер се због објављивања нетачних информација непотребно узнемирава јавност, у овом случају и породица преминуле жртве кривичног дјела „Тешко убиство“.