Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Преко 85% контролисаних возача прекорачило недозвољену брзину

| Бања Лука | Уторак, 07. април 2015.

Министарство унутрашњих послова је од 27. до 29. марта 2015. године, на подручју Републике Српске организовало и спровело „републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају, са акцентом на санкционисање недозвољене брзине кретања моторних возила“.

У оквиру акције контролисано је укупно 2.518 возила и возача, од чега је у 2.161 случају регистрован прекршај прекорачења дозвољене брзине кретања моторних возила.

Број утврђених прекршаја прекорачења брзине кретања моторних возила знатно је већи у насељу – 1.746 прекршаја, или 80,79 %, док је ван насеља регистровано 415 прекршаја, или 19,21 %.

Од 1.746 прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања у насељу, 204 прекршаја се односи на прекорачење брзине од 30 до 50 km/h, а 20 прекршаја се односе на прекорачење брзине кретања више од 50 km/h у насељу.

С обзиром да је праћењем стања безбједности саобраћаја на подручју Републике Српске уочено да је недозвољена брзина кретања учесника у саобраћају најчешћи узрок настанка саобраћајних незгода, у наредном периоду центри јавне безбједности ће на свом подручју организовати и спровести „појачану контролу учесника у саобраћају са акцентом на санкционисање недозвољене брзине кретања моторних возила“. У току 2015. године непрописна и неприлагођена брзина била је узрок у 51,85% саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Министарсто унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају да брзину кретања моторног возила прилагоде стању и условима пута, те да се одговорно понашају и поштују постојеће саобраћајне прописе.