Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ЦЈБ Источно Сарајево – расвијетљеност кривичних дјела 71,82 %

| Источно Сарајево | Сриједа, 15. април 2015.

У сједишту Центра јавне безбједности Источно Сарајево, данас је одржана редовна прес конференција на којој је презентован извјештај о раду Центра у прва три мјесеца текуће године.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић, истакао је да је у извјештајном периоду на подручју Центра регистровано 218 кривичних дјела, што је за 17,84% више у односу на упоредни период 2014. године, те поднесено 189 извјештаја против 164 лица. У области општег криминалитета регистровано је 176 кривичних дјела, што у односу на упоредни период представља повећање за 11,39%.

„Проценат укупне расвијетљености износи 71,82%, а расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 47,42%“, истакао је начелник Поповић, и додао да се у извјештајном периоду догодило једно кривично дјело „Убиство“ које је расвијетљено, те шест кривичних дјела „Разбојништва“ (која су у паду).

У првом тромјесечју регистрована су три случаја отуђења моторних возила, од којих су два пронађена и враћена власницима. На подручју Центра пронађено је и 16 моторних возила отуђених на подручју Кантона Сарајево.

Без обзира на извјестан пораст кривичних дјела у наведеном периоду, стање безбједности оцјењено је задовољавајућим.

На данашњој прес конференцији, начелник Сектора полиције Бранимир Шеховац нагласио је да су у првом тромјесечју на подручју Центра евидентирана 94 нарушавања јавног реда и мира у којима је регистровано 120 прекршаја или 1,69% више у односу на упоредни период. Поднесено је 25 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручен 81 прекршајни налог, против 116 лица, међу којима 23 повратника и два малољетника.

Током извјештајног периода  евидентирано је 238 саобраћајних незгода у којима је страдало 65 лица  (три смртно, 16 је теже и 46 лакше повријеђено). Начелник Шеховац је истакао да је и даље најчешћи узрок саобраћајних незгода брзина неприлагођена условима и стању пута (узрок 91 или 38% саобраћајних незгода), те додао да су возачи углавном искључивани због вожње под утицајем алкохола (336), затим због управљања моторним возилом прије стицања права(185), због управљања возилом под дејством опијата(13) и из осталих разлога (9).

Након одржане прес конференције, у кабинету начелника Центра организован је пријем за новинаре у циљу унапређења сарадње, те очувања и побољшања односа између  полиције и медија.