Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Радионица „Технике вођења разговора са дјецом у правосудном систему Републике Српске“ започела у Лакташима

| Лакташи | Четвртак, 16. април 2015.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Центром за европске перспективе из Словеније организује радионицу на тему „Технике вођења разговора са дјецом у правосудном систему Републике Српске“, која је започела данас у Лакташима.

Циљ ове дводневне радионице је изналажење рјешења којима би се дјеци која су укључена у правосудне поступке обезбједио стручнији, разумљивији и њима више приступачан третман, те је препозната потреба укључивања свих институција у рад са дјецом и младима у овом смислу.

Стога ће у ова два дана, поред представника МУП-а и партнера из Словеније, на радионици учествовати и представници центара за социјални рад из Бањалуке и Лакташа, Џендер центра Владе РС и Окружног тужилаштва Бањалука.

Инспектор МУП-а РС Мирела Тешановић истакла је да полиција има добру сарадњу са институцијом омбудсмена Републике Српске, са којом се размјењују информације  и анализирају појединачни случајеви, као и посебну улогу медија, који нарочиту пажњу треба да обрате на заштиту идентитета малољетног лица које се налази у кривичном поступку.

За унапређење рада са малољетним лицима значајна су и искуства која ће на радионици пренијети представница сарадника Центра за европске перспективе из Љубљане Нина Чепон, која је  рекла да је овакав центар словеначка влада 2006. године управо и основала како би помагао земљама на путу ка Европској Унији у виду практичних обука и информисанја о примјерима добре праксе у јавној управи Словеније.

Она је обећала и интерактивну радионицу, која ће изнједрити практична знања учесника која могу одмах да се примјењују у њиховом раду.