Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Акција „Џокер“ призната и награђена

| Бања Лука | Петак, 17. април 2015.

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције и Центра јавне безбједности Бања Лука су на основу Одлуке комисије за додјелу полугодишњих награда SELEC-а (Southeast European Law Enforcement Center), награђени за успјешно спроведену интернационалну акцију „Џокер“.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са МУП-ом Хрватске, а под надзором Тужилаштва БиХ, 02. септембра 2014. године је спровело оперативну акцију кодног назива „Џокер“, која је била усмјерена на лишавање слободе  организоване групе лица, која се бавила кривичним дјелима „Организовани  криминал“, „Кријумчарење“, „Пореска утаја“ и „Недопуштена трговина“.

У оквиру ове акције, извршени су претреси на 21 локацији у РС, при томе је изузета одређена количина новца, већа количина цигарета и дувана, као и други предмети који потичу од извршења кривичног  дјела, слободе је лишено 14 лица, а седам лица су слободе лишили полицијски службеници МУП-а Хрватске у Хрватској. Кријумичарењем цигарета из БиХ у Хрватску су оштетили буџет Републике Српске и БиХ у износу од око 1.200.000,00 КМ.

Акција „Џокер“ је заузела друго мјесто у укупној конкуренцији од свих номинованих полицијских акција, које су заједничким снагама спровеле чланице SELEC-а и то у области трговине дрогом, кријумчарење миграната, кријумчарење цигарета, фалсификовање докумената, итд.

Ово није прва награда МУП-у РС од стране SELEC центра. Наиме у првом полугодишту 2014. године, МУП РС је награђен и за акцију „Шетач 2“ у оквиру које је заплијењено око 150 килограма дроге сканк, те ухапшена 23 члана организоване криминалне групе која се бавила неовлашћеним прометом дроге.

Признавање ове акције као једне од најбоље организованих у региону, представља још једну потврду професионалности и ефикасности рада МУП-а РС.