Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ЦЈБ Требиње – Редовна конференицја за новинаре (презентација тромјесечног извјештаја о раду Центра)

| Tребиње | Понедељак, 20. април 2015.

Замјеник начелника Центра јавне безбједности Требиње Миливоје Вуковић и начелник Сектора полиције Бојан Дабић су на данашњој конференцији за новинаре презентовали извјештај о раду Центра у периоду јануар - март 2015.године.

„Континуитет успјешног рада Центра јавне безбједности Tребиње настављен је и у првом тромјесечју 2015. године, о чему свједоче чињенице на основу којих се даје оцјена стања безбједности на одређеном подручју. Укупан број кривичних дјела смањен је за око 10% у односу на упоредни период 2014.године, која је, као што знате, оцијењена као једна од најуспјешнијих година у раду Центра и у којој су остварени запажени резултати по свим областима дјеловања“ истакао је замјеник начелника Центра.

Смањен је и број евидентираних прекршаја из области јавног реда и мира за 30,88%, а број саобраћајних незгода за око 2% у односу на исти период 2014.године.

„Ако наведним подацима додамо и чињеницу да у извјештајном периоду није било евидентираних тешких кривичних дјела, као што су убиства, тешка убиства, отмице, кривична дјела са обиљежјима тероризма и екстремизма, стање безбједности можемо оцијенити добрим“, рекао је замјеник начелника Вуковић.

Из области општег криминалитета евидентирано је 61 кд, мање за 9 кд или -12,86%. Коефицијент укупне расвијетљености износи 82,81%  док је коефицијент расвијетљености по нн-у 70,27%.

Из области  привредног криминалитета документована су три кривична дјела.

Из области кривичних дјела ратног злочина документована су 4 кривична дјела за која су Тужилаштву БиХ у Сарајеву поднесена 2 извјештаја против 7 лица. Кривична дјела су почињена на штету српског становништва.

Замјеник начелника Центра истакао је да у права три мјесеца нису евидентирани малољетници као извршиоци кривичних дјела, а један од показатеља доброг рада полиције и сарадње са грађанима је хватање девет извршилаца на мјесту извршења што је резултирало расвјетљавањем осам кривичних дјела.

Начелник Сектора полиције Бојан Дабић је рекао да је стање из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју Центра добро.

„У права три мјесеца евидентирано је 68 прекршаја што је мање за 26,1% у односу на исти период прошле године. Ови показатељи су резултат проактивног  дјеловања полицијских службеника на мјестима, гдје су се дешавали прекршаји из ове области“ истакао је Дабић и додао да није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, односно у коме је учествовало пет или више лица.

У прва три мејсеца из саобраћаја су искључена 284 возача и 182 возила. „Појачане активности по овој проблематици довели су до смањења броја саобраћајних незогда, које су проузроковали возачи под дејством алкохола и млади возачи“ навео је начелник Сектора полиције.