Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Возачи трактора и радних машина поштујте саобраћајне прописе

| Бања Лука | Понедељак, 20. април 2015.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске, у периоду од 20.04. до 30.04. ове године, спроводи републичку акцију „Трактори и радне машине“.

Акција се спроводи на подручју свих шест центара јавне безбједности у Републици Српској, а циљ акције је да се утиче на учеснике у саобраћају, који управљају тракторима и радним машинама, да поштују саобраћајне прописе, те да се отклоне најчешћи недостаци, који се јављају приликом управљања овом врстом возила.

У току 2014. године догодило се осам саобраћајних незгода у којима су учествовали возачи трактора и радних машина, а у којима је девет лица смртно страдало.

Анализа начина настанка саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори и радне машине, показују да велики број ових возила у саобраћају учествује са неисправним свјетлосно-сигналним уређајима и свјетлима за означавање возила, без жутог ротационог свјетла, лица се превозе на истуреним дјеловима кабине трактора и радне машине, превози се терет масе веће од дозвољене и слично.

С обзиром да се у наредном периоду на путевима Републике Српске очекује повећано учешће возача, који управљају тракторима и радним машинама у саобраћају Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује да се возачи информишу о правилима учествовања у саобраћају са овом врстом возила, те да се одговорно понашају и поштују постојеће саобраћајне прописе.