Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана конференција „Улога жене у безбједносном сектору, изазови и помаци“

| Бања Лука | Уторак, 28. новембар 2017.

Mинистар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и амбасадор Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Едвард Фергусон (Edward Ferguson) отворили су данас конференцију на тему „Улога жене у безбједносном сектору, изазови и помаци“.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач навео је да је у МУП-у Републике Српске запослено око 1.500 жена, те да се по угледу на свјетске трендове, али и реалиним потребама, ради на повећању овог броја. Министар Лукач је нагласио да жене запослене у МУП-у Републике Српске предано и добро раде свој посао.  Оне својим ангажовањем и радом доприносе укупном добром амбијенту.

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон истакао је значај учешћа жена у безбједносним секторима, те навео да је данашња конференција корак у правцу рјешавања проблема њихове заступљености у безбједносним структурама који је присутан у свим земљама. Фергусон је рекао да жене различито од мушкараца доживаљавају проблеме са којима се сусрећу, као што је насиље над женама, и нагласио да је то један од кључних разлога зашто баш оне треба да учествују у рјешавању тих проблема.

Припадница Полицијске станице Теслић Маја Гачић навела је да је улога жене у безбједносном сектору веома битна, обзиром на то да има све више жена починилаца кривичних дјела. Она је истакла да је за 14 година рада у МУП-у Републике Српске била на свим позицијама, а тренутно ради на спречавању злоупотребе дроге, те додала да је учествовала у Мировној мисији у Јужном Судану, гдје се сусретала са дискриминацијом од мушких колега, док се то у Републици Српској није дешавало.

Циљ конференције је да се укаже на изазове са којима се припаднице безбједносних агенција суочавају, као и на помаке у овој области.