Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Расвијетљен већи број коруптивних кривичних дјела и случајева злоупотребе опојних дрога

| Приједор | Четвртак, 14. октобар 2021.

Руководство Полицијске управе Приједор одржало је данас редовну конференцију за новинаре на којој су презентовани резултати рада ове Управе за протеклих девет мјесеци.

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић навео је да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа одржано задовољавајуће стање безбједности.

У извјештајном периоду укупно је евидентирано 687 кривичних дјела, што је за 21 кривично дјело, односно 3% мање у односу на упоредни период прошле године. Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 68,8%, док укупна расвијетљеност кривичних дјела износи 88%.

У извјештајном периоду на подручју Полицијске управе Приједор евидентирана су два кривична дјела „Разбојништво, од којих је једно расвијетљено. Расвијетљена су и три разбојништва почињена у претходном периоду.

Кривичних дјела извршених отуђењем моторних возила евидентирано је пет (два КДTешка крађа која су расвијетљене, КД „Крађа које је такође расвијетљено и два кривична дјела „Оштећење и одузимање туђе ствари“ од којих је једно расвијетљено).

Током девет мјесеци 2021. године укупно је евидентирано и контролисано 358 мигранта, што је за 513 миграната или 58,9% мање у односу на упоредни период.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Раденко Башић рекао је да су током девет мјесеци ове године, од укупног броја пријављених кривичних дјела, 244 кривична дјела или 35% извршена по непознатом извршиоцу. 

Начелник Башић је рекао да су из области привредног криминалитета откривена и евидентирана 54 кривична дјела. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи око 3.138.900 КМ, а противправно стечена имовинска корист износи 3.002.657 КМ.

Током ове године евидентирано је 30 кривичних дјела коруптивног карактера, што је за 6 кривичних дјела или 25% више у односу на упоредни период.

Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је 40 кривичних дјела и 81 прекршај. Активности полиције усмјерене на откривање и спречавање кривичних дјела и прекршаја из области злоупотребе опојних дрога резултирале су повећањем броја откривених случајева злоупотребе опојних дрога за 63,5% у односу на упоредни период претходне године.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин навео је да су у извјештајном периоду евидентирана 324 нарушавања јавног реда и мира.

Из области безбједности саобраћаја током протеклих девет мјесеци укупно је евидентирано 577 саобраћајних незгода што је за 15 незгода мање у односу на исти период прошле године. Евидентирано је 10 саобраћајних незгода са смртним посљедицама. Из саобраћаја је искључено 1.938 возача, од чега 1.656 због управљања возилом под утицајем алкохола. Из саобраћаја је искључено и 585 возила.

Имајући у виду наступајући период лоших временских услова и смањене видљивости начелник Милашин апеловао је на све возаче да поштују саобраћајна правила и прописе и да прилагоде брзину условима и стању на коловозу, а посебно на возаче трактора који се крећу ван насељених мјеста, и на пјешаке, да поштују саобраћајна правила и прописе, у циљу безбједности свих учесника у саобраћају.