Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

За протеклих девет мјесеци стање безбједности на подручју ПУ Требиње задовољавајуће

| Требиње | Сриједа, 20. октобар 2021.

Полицијска управа Требиње је данас одржала конференцију за медије на којој су представљени резултати рада за првих девет мјесеци 2021. године, са упоредним показатељима из 2020. године. Резултате су представили начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета, начелник Сектора полиције Миодраг Јанковић и начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје.

Начелник Лакета је истакао да је стање безбједности задовољавајуће, да је у овој години дошло до смањења броја евидентираних кривичних дјела за 6,5% , броја нарушавања јавног реда и мира за 38,6%, и броја саобраћајних незгода за 4%. Коефицијент укупне расвјетљености износи 83,5%, док је расвјетљеност по непознатом починиоцу 65,2%. На  подручју Полицијске управе Требиње евидентирано је једно убиство у покушају, које је брзом реакцијом полицијских службеника расвјетљено, а починилац лишен слободе. Начелник је навео да је оперативни рад полицијских службеника био усмјерен на спречавање злоупотребе опојним дрога, гдје је документовано девет кривичних дјела и 82 прекршаја, те да је документовано 10 кривичних дјела недозвољене трговине, осам кривичних дјела за ратни злочин против човјечности и цивилног становништва. Број саобраћајних незгода је смањен у односу на претходну годину, али је број настрадалих повећан. Начелник је навео да ће у наредном периоду у оквиру реалних могућности настојати да кроз појачано присуство службеника превентивним, али и репресивним активностима, допринесе смањењу броја саобраћајних незгода са најтежим посљедицама, али и још једном апеловао на све возаче да својим одговорним понашањем, поштујући саобраћајне прописе, допринесу укупној безбједности у саобраћају и смањењу броја незгода.

Начелник Сектора полиције ПУ Требиње Миодраг Јанковић осврнуо се на статистичке показатеље из области рада униформисане полиције и кроз своје излагање изнио податке о броју евидентираних нарушавања јавног реда и мира иевидентираних саобраћајних незгода. У периоду јануар – септембар 2021. године, евидентирано је 216 случајa нарушавања јавног реда и мира за којe je пријављенo 305  лица од којих су 97 повратници у вршењу прекршаја, a 10  малољетници. Због нарушавања јавног реда и мира слободе је лишено 65 лица док je упозоренo 105.  У евидентираних 216 случаја нарушавања јавног реда и мира забиљежено је укупно 310 прекршаја.

За укупно евидентиране прекршаје издат је 241 прекршајни налог и 49 Захтјева за  покретање прекршајног поступка. Полицијски службеници употријебили су силу у 322(+22.9%) случаја. Од укупно евидентираних (322) случајева сила је у 66 случаја употребљена ради успостављања нарушеног јавног реда и мира. Сила је употребљена над укупно 323 лица. Мјере предузете према лицима над којима је употријебљена сила: против 57 лица поднесени су извјештаји Окружном јавном тужилаштву, против 24 лица поднесени су Захтјеви за покретање прекршајног поступка, за 208 лица су уручени прекршајни налози, те је осам лица лишено слободе по потрагама.Евидентирано је укупно седам случајева напада на полицијске службенике од чега четири на припаднике опште полиције, један на припаднике саобрћајне и два на припаднике жанадармерије.У вези са наведеним случајевима, након документовања, Окружном јавном тужилаштву Требиње поденесено је укупно седам извјештаја против 14 лица, за четири кривична дјела Напад на службено лице у вршење службене дужности члан 308 и три кривична дјела Спречавање службеног лица у вршењу службене радње члан 306. У  протеклих девет мјесеци евидентирана је 261 саобраћајна незгода од чега три саобраћајне са погинулим, 21 саобраћајна незгода са тешко, а 44 саобраћане незгоде са лакше повријеђеним лицима. Број саобраћајних незгода са материјалном штетом је 193.Укупан број повријеђених лица у саобраћајним незгодама је 112 од чега, пет погинулих, 32 тешко а 75 лакше повријеђених. Због почињених 13 кривичних дјела у области безбједности саобраћаја поднесено је 13 извјештаја Окружном јавном тужилаштву Требиње против  13 лица.  Због почињених прекршаја у саобраћају поднесено је 136 Захтјева за покретање прекршајног поступка против 160 лица и издато 13.389 прекршајних налога за исти број лица.У посматраном периоду, из саобраћаја је искључено 1.062 возача и 211  возила.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје је изнио податке о броју евидентираних и расвјетљених кривичних дјела за претходних девет мјесеци  2021. године. Евидентирано је 216 кривичних дјела, мање за 15 -6,5% у односу на упоредни период. Од укупног броја кривичних дјела на Општи криминалитет се односи 179 кривичних дјела, на Злоупотребу опојних дрога девет кривичних дјела,на Привредни криминалитет 15 кривичних дјела и на Безбједност јавног саобраћаја 13 кривичних дјела.Од укупног броја кривичних дјела (216) по познатом учиниоцу пријављена су 153 кривична дјела (-10%) док су по непознатом учиниоцу пријављена 63 кривична дјела (+13,7%). Расвијетљенa су 43 кривична дјела и то из текућег периода 40 кривичних дјела  и из претходних година три кривична дјела. Надлежним тужилаштвима поднесено је 190 извјештаја против 204 лица, од којих је 194 мушког пола и 10 женског пола. Од укупно пријављених 204 лица 56 су повратници и 5 малољетници.