Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Синоћ одржана свечана академија МУП-а Српске

| Бања Лука | Уторак, 05. април 2022.

 

Поводом 04. априла, Дана полиције и 30 година рада Министарства унутрашњих послова Републике Српске синоћ је у Kултурном центру Бански двор одржана свечана академија.

„Министарство унутрашњих послова Републике Српске било је и остаће чувар мира у Републици Српској и нећемо дозволити да га било ко угрози“ поручио је министар Лукач у обраћању на свечаној академији. Он је истакао да је поносан што је заједно са својим саборцима у специјалној бригади полиције дао допринос стварању Републике Српске и Министарства унутрашњих послова.

Лукач је истакао немјерљив допринос погинулих припадника МУП-а, за које је рекао да су темељ Републике Српске и да њихова имена, свих 782 не смију бити заборављена. „Њима дугујемо вјечну захвалност, јер су дали своје животе за Републику Српску и њена покољења и исписали својим именима свијетлу страницу наше историје“, нагласио је он.

Он je истакао да је полиција одговорила свим изазовима, те да је разбијањем криминалних група доказано да стоји раме уз раме са другим полицијама у свијету, а учешћем у мировним мисијама УН, да могу допринијети успостављању мира и у другим земљама.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је МУП Српске гаранција за слободу коју данас уживамо. „Од укупно 30 година, ово је 26. годишњица коју обиљежавамо у миру и слободи. Изазови са којима се данас суочавају Република Српска и њена полиција другачији су од оних из прве половине 90-их година и хвала Богу да је тако“ изјавила је она.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да Република Српска није настала вољом великих сила, него као потреба Срба да, ако већ не живе у једној држави, чувају себе тамо гдје живе.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач уручио је Златни знак Полиције Управи полиције и начелнику Далибору Иванићу, Управи криминалистичке полиције и начелнику Дарку Коврлији, Жандармерији и команданту Драгославу Бановићу, затим Горану Балабану команданту Специјалне антитерористичке јединице за изузетан рад, лично залагање и допринос развоју МУП-а у периоду од новембра 1992. године до данас, те Драгану Гаћеши првом директору Полиције Српске, који је читав радни вијек провео у органима МУП-а Српске.

Министар Лукач је Златни знак Полиције уручио и Министарству унутрашњих послова Србије и ресорном министру Александру Вулину, за изузетну оперативну и стратешку сарадњу два министарства која је резултирала бројним заједничким оперативним акцијама у борби против савремених безбједносних ризика и пријетњи.

Директор Полиције Српске Синиша Кострешевић уручио је Сребрни знак Полиције Управи за правне и кадровске послове и начелнику Срђану Обрадовићу, Управи за материјално – финансијске и имовинске послове и начелнику Бранки Савић, те Управи за полицијску обуку и начелнику Милету Шикману.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је Министарство унутрашњих послова орденом заставе Српске са златним вијенцем за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању мира, сарадње и безбједности, као и за немјерљив допринос у борби за опстанак, развој и афирмацију Републике Српске.

Медаљом заслуга за народ за заслуге у изградњи и развитку Српске, као и допринос у области безбједности њених грађана и институција постхумно је одликован Раденко Башић, начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор, који је убијен 21. марта ове године.

Медаљом заслуга за народ за заслуге стечене у борби против непријатеља као и допринос стварању, одбрани и ослобођењу Српске постхумно је одликован Горан Каблар, припадник МУП-а Српске.

На свечаној академији су поред министра унутрашњих послова Драгана Лукача, директора полиције Синише Кострешевића, предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић,министра унутрашњих послова Србије Александар Вулин, присуствовали и предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске и друге званице.