Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Предавање за ученике на тему безбједног кориштења интернета

| Приједор | Четвртак, 07. април 2022.

Начелник Одјељења за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић и полицијски службеници Полицијске управе Приједор на захтјев Основне школе „Козарац“ у Козарцу данас су одржали предавања за ученике на тему превенције штетних утицаја друштвених мрежа и безбједног кориштења интернета.

Током предавања ученици су упознати о безбједносним ризицима и опасностима кориштења друштвених мрежа. Предочени су им начини заштите властите активности на друштвеним мрежама и механизми заштите уређаја којима се приступа интернету као што су мобилни уређаји, рачунари и таблети. 

Шта је пожељно и подразумјевано понашање на интернету и како спријечити злупотребу личних објава и фотографија од стране непознатих лица, само су неке од тема са којима су полицијски службеници упознали ученике и разговарали.

Кроз едукативна предавања ученици су савјетовани да правовремено реагују у случајевима постојања опасности или ризика да постану мета кривичног дјела путем интернета, те да о томе обавјесте родитеље или пунољетне особе које ће даље адекватно поступити у циљу спрјечавања негативних посљедица.

Савјети о поступању у случајевима сусретања са облицима високотехнолошког криминалитета могу се пронаћи на интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске Одјељење за високотехнолошки криминалитет https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=vtk