Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју ПУ Бањалука у прва три мјесеца текуће године смањен број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама

| Бања Лука | Петак, 08. април 2022.

У Полицијској управи Бањлука, 08.04.2022. године, одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за период јануар - март 2022. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић и начелник Сектора полиције Раденко Стакић.

На подручју Полицијске управе Бањалука за прва три мјесеца текуће године евидентирано је 396 кривичних дјела што је мање за 17,8 % у односу на упоредни период 2021. годинe кадa су била евидентирана 482 кривична дјела.

Укупно су ријешена 344 кривична дјела или 83,9% а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 141 кривично дјело или 68,1%.

Из области општег криминалитета евидентирано је 337 кривичних дјела, што је за 16,2% мање у односу на упоредни период када су евидентирана 402 кривична дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 81,2%.

Пријављено је 27 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 96,3%.

Евидентно је смањење имовинских кривичних дјела за 18,5% у односу на упоредни период. Евдентирана су 194 имовинска кривична дјела, док је у истом периоду прошле године евидентирано 238 кривичних дјела.

Тешке крађе су у паду за 39,3%, евидентиране су 54 тешке крађе, док је у упоредном периоду евидентирано 89 тешких крађа.

У области злоупотребе опојних дрога откривено је 14 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 11 извјештаја којима је обухваћено 12 осумњичених лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно су санкционисана 92 лица. 

Полицијски службеници Полицијске станице Прњавор су у мјесецу јануару пронашли импровизовану лабораторију за узгој опојне дроге марихуне којом приликом је одузето 20 стабљика које својим изгледом асоцирају на стабљике индијске конопље, 1.680 грама зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану, 62 сјеменке индијске конопље, лампе, двије дигиталне ваге, сјецкалица, пушка, одређена количина муниције, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем ових кривичних дјела.

У мјесецу фебруару реализована је оперативна акција „Логан 2“ у оквиру које су лишена слободе два лица због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“. Том приликом је пронађено и одузето око 336 грама бијеле чврсте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Кокаин“, око 360 грама зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марихуану“, дигитална вага и мобилни телефон. Реализована је и оперативна акција кодног назива  „Мулти“, а која је била усмјерена на откривање имовинских кривичних дјела у оквиру које су лишена слободе четири лица и расвјетљено је осам тешких крађа. У склопу ове акције лишено је слободе лице иницијала Б.Б. из Београда за којим су расписане три међународне потјернице од стране Интерпола Београд због почињених кривичних дјела: „Повреда која узрокује смрт“, „Убиство из нехата“ и „Убиство“.

Из обасти привредног криминалитета откривено је 17 кривичних дјела и поднешено је шест извјештаја против 11 осумњичених лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око седам милона и 200 хиљада КМ.

У временском периоду јануар-март 2022. године на подручју Полицијске управе Бањалука едивентирано је 258 случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 8,9%, у односу на упоредни период, када је евидентирано 237 случајева нарушавања јавног реда и мира и евидентирано је 334 прекршаја, више за  9,5% док је у упоредном периоду евидентирано 305 прекршајa.

Евидентирано је 976 саобраћајних незгода, што је више за 5,9% док су у упоредном периоду евидентиране 922 саобраћајне незгоде. Повећање се односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом. У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала три лица, док је у упоредном периоду смртно страдало пет лица, што је мање за 40%. 17 лица је тешко повријеђено што је на упоредном нивоу, 149 лица је лакше повређено, што такође на упоредном нивоу.

Из саобраћаја је искључено 75 возила, 1.331 возач, од којих су 1.252 због управљања возилом под дејством алкохола, 10 због управљања возилом под дејством опојних дрога, 37 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 32 возача.

Евидентирана су 164 пожара, а у упоредном периоду су евидентирана 84 пожара. У пожарима је смртно страдало једно лице и причињена је материјална штета од око 662.000 КМ.

Реализоване су три акције из области криминалитета, 20 акција из области јавног реда и мира, 39 акција из области безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 61 јавно окупљање и 264 спортске приредбе, од чега девет са повећаним ризиком, од којих се издваја обезбјеђење Дана Републике и обезбјеђење дочека нове године на Тргу Крајине у мјесецу јануару.

У посматраном периоду у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентирано је 39 миграната, док је у упоредном периоду евидентирано 906 миграната.

Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће.