Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

МУП Српске обиљежио Међународни дан дјевојака и жена у ИКТ сектору

| Бања Лука | Петак, 29. април 2022.

 

Министарство унутрашњих послова Републике Српскесе, по први пут, придружило иницијативи за обиљежавањем Међународног данa дјевојака и жена у информационо-комуникационом сектору, узимајући улогу организатора и домаћина онлајн (online) округлог стола на наведену тему.  

Међународни дан дјевојака и жена у информационо-комуникациономсектору обиљежава се сваке године, четвртог четвртка у четвртом мјесецу, те се тако овај дан обиљежавао 28. априла ове године. Иницијатива је покренута од стране Међународне телекомуникацијске заједнице (ИТУ) са циљем да се подстакне смањење разлика у броју запослених жена у односу на мушкарце у ИКТ сектору те истовремено повећање недовољног броја ИКТ стручњака и стручњакиња у свијету кроз подстицање запошљавања дјевојака и жена.

На наведеном догађају МУП-а су учествовале представнице различитих институција Републике Српске, као што су Министарство финансија, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за осигурање Републике Српске, Фонд здравственог осигурања, Електротехнички факултет као и представнице приватног сектора као што су „Lanaco, Prointer и Euridica“.

Поруке учесница овог догађаја биле су да се статус и број жена у овој области све више поправља, као и да је све више дјевојака и жена на ИКТ сцени; да свеприсутност и популарност ИТ технологија код младих доприноси већој мотивацији и већем броју младих за упис средњих школа и факултета из ИКТ области, те да су се жене у ИТ добу показале као равноправан, поуздан и способан партнер.