Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Министри Лукач и Цикотић потписали Споразум у вези са упућивањем официра за везу БиХ при ЕУРОПОЛ-у у Ден Хаг

| Бања Лука | Петак, 20. мај 2022.

 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар безбједности БиХ Селмо Цикотић потписали су данас Споразум о условима и начину обрачуна и исплате плата, додатака и накнада за официра за везу БиХ при ЕУРОПОЛ-у у Ден Хагу, а потписивању су присуствовали директор полиције Синиша Кострешевић и именовани официр за везу Александар Стјепановић.

Министар Лукач је рекао да је након шест година од потписивања и ратификовања  Споразума о сарадњи са Еурополом, данас потписан Споразум којим се испред МУП-а Српске упућује официр за везу у Еуропол. Он је додао је на овај начин направљен један велики искорак и отворена нова врста сарадње која ће помоћи у спровођењу међународних акција и сарадњи са свим европским полицијским агенцијама.

Министар Лукач је навео да је Александар Стјепановић први човјек из БиХ који ће представљати све полицијске агенције  и полицијске структуре БиХ.

Он је подсјетио да је у Министарству безбједности БиХ, обезбјеђен простор у којем ће бити Заједничка контакт тачка, те да се нада да ће бити предузети кораци којима ће се успоставити Заједничка контакт тачка, у складу са потписаним и ратификованим Споразумом.

Министар Цикотић је честитао министру Драгану Лукачу и официру за везу са Еурополом Александру Стјепановићу и рекао да је ово још једна од важних карика у ланцу успјешних  и корисних потеза које сигурносне структуре у БиХ чине, како за унутрашњу сигурност тако и за међународну сарадњу. 

Министар Цикотић је рекао да ће ускоро бити успостављена Заједничка контакт тачка за сарадњу са Еурополом.

Именовани официр за везу с Еурополом Александар Стјепановић се захвалио министрима на одабиру и подршци, те додао да његовим одласком у сједиште Еуропола све полицијске агенције добијају прилику да учествују у заједничком раду и коришћењу алата у борби против најтежих облика организованог криминала, као и приступе аналитичким пројектима Еуропола и базама података Еуропола, форензичким центрима и слично.