Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Појачана контрола кориштења безбједносног појаса и телефона у саобраћају

| Бања Лука | Сриједа, 25. мај 2022.

У циљу смањења посљедица по лица у саобраћајним незгодама, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас и сутра, 25. и 26. маја 2022. године, проводе акцију „појас и мобилни телефон”.

Безбједносни појас, као битан и законски обавезан елемент пасивне заштите у возилима, у знатној мјери утиче на смањење броја и тежине повреда возача, сувозача, али и путника. Такође је неопходно нагласити, да коришћење мобилног телефона од стране возача у току вожње и пјешака за вријеме кретања коловозом, одвлачи пажњу и концентрацију и повећава ризик настанка саобраћајних незгода.

На основу анализе рада АНПР камере, која је инсталирана у оквиру пројекта „Паметан систем, Бањалука сигуран град“, на једној локацији у граду Бања Лука на мјесечном нивоу евидентира између 12.000 – 15.000 прекршаја некоришћења безбједносног појаса и између 4.000 – 5.000 прекршаја коришћења мобилног телефона који није прилагођен употреби у возилу.

Министарство апелује на грађане да због сопствене безбједности, али и безбједности других учесника у саобраћају, користе безбједносни појас, а своју пажњу усмјере на саобраћај, а не на телефон.