Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП у Интерполовој кампањи заштите од сајбер криминала

| Бања Лука | Петак, 10. јун 2022.

    У нашем изразито дигитализованом свијету, сајбер криминал представља озбиљну пријетњу како за појединца тако и за друштво у цјелини. Нападима на слабе тачке у вашим уређајима, сајбер криминалци су у могућности да приступе повјерљивим подацима које могу користити за уцјене или изнуде новца.

    Интерпол је покренуо кампању #YouMayBeNext (#МождаСтеВиСљедећи) са циљем подизању свијести јавносто да се сајбер напади могу десити свакоме у било којем тренутку. Кампања #YouMayBeNext (#МождаСтеВиСљедећи) фокусирана је на сајбер кривична дјела која укључују изнуду, укључујући: 

• Sextortion (изунуђивање у виду сексуалних садржаја):  када криминалци приморају или преваре своје жртве да подијеле фотографије или видео записе експлицитног садржаја, а које потом користе за уцјену.

• Ransomware (тзв. софтвер за уцјењивање) : врста малвера/ злонамјерног софтвера, који обично шифрује датотеке или краде осјетљиве податке из система. Криминалци тада траже новац за дешифровање фајлова или пријете да ће открити осјетљиве податке ако се не плати откупнина

• А Distributed Denial-of-Service  (ДДоС) attack (напад украћивањем услуге): злонамјерни покушај да се поремети нормалан ток циљаног сервера, услуге или мреже тако што мета или њена инфраструктура буду преплављене интернет садржајем. Неки сајбер криминалци пријете упадом у виду DDoS напада   појединцима или организацијама уколико се не плати.