Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

У мјесецу мају смањен број кривичних дјела

| Градишка | Уторак, 21. јун 2022.

 

 У Полицијској управи Градишка, данасје одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец мај 2022. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић  и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

У уводном излагању присутнима се обратио начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, те истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишкау мјесецу мају 2022. године евидентирано је 31 кривично дјело, што је за 27.9% мање у односу на исти период  претходне године када су евидентирана 43 кривична дјела, а укупно је расвијетљено 28 кривичних дјела или 90.3%, а по непознатом извршиоцу евидентирано је 9 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 6 кривичних дјела или 66.7%.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 51 нарушавање јавног реда и мира што је за 22 нарушавања више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 29 нарушавања.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 4 саобраћајне незгоде или у односу 53:57, а  евидентирана је једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем, док претходне године није евидентирана ниједна саобраћајна назгода са смртно страдали лицима.

Сагледавајући статистичке показатеље по свим сегментима стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

У току мјесеца маја 2022. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирана су 33 мигранта/ у истом периоду 2021. године евидентирана су 44 мигранта.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић  истакао је да је евидентирано 31 кривично дјело, 29 кривичних дјела је из области општег криминалитета, 1 кривично дјело је из области злоупотреба опојних дрога и 1 кривично дјело из области безбједности саобраћаја.

У посматраном периоду  евидентирано је 12 кривичних дјела против имовине, што је за 45.5% мање у односу на исти период претходне године када су евидентирана 22 кривична дјела, а укупно је расвијетљено 9 кривичних дјела или 75%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је 8 кривичних дјела против имовине, од којих је расвијетљено 5 кривичних дјела или 62.5%.

Оперативним радом полицијских службеникаоткривено је 1 кривично дјело и 4 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, те је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да су у извјештајном периоду евидентирана су 64 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 28 прекршаја више у односу на исти период претходне године када је евидентиранo 36 прекршаја, а који су санкционисани са подношењем7 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 69прекршајних налога. Прекршаје је починило 88 лица, међу којима су 4 малољетника и 25 повратника.

Повећан број прекршаја у већој мјери је резутат појачаних активности полицијских службеника које ће бити настављене и у наредном периоду обзиром да нам предстоји и сезона годишњих одмора и туристичка сезона када се очекује већи прилив грађана и повећан број јавних скупова.

Евидентиране су 53саобраћајненезгоде, што је мање за 4 саобраћајне незгода у односу на упоредни период када је евидентирано 57 саобраћајних незгода.

У наведеним саобраћајним незгодама 1 лице је смртно страдало (претходне године ниједно), 5 лица су задобила тешке тјелесне повреде  (претходне године ниједно), а лаке тјелесне повреде задобило је 11 лица, што је за 31.3% мање у односу на исти период претходне године када је  16 лица задобило лаке тјелесне повреде.

Из области безбједности саобраћаја укупно су евидентирана 1796 прекршаја, што је за 17.7% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 1525 прекршаја, а који су санкционисана са подношењем 22 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 1646 прекршајних налога.

Из саобраћаја је искључено 100 возача, од којих су 73 возача  искључена због вожње под утицајем алкохола.