Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Кориштењем „СМС сервиса“ до бржих информација

| Бања Лука | Петак, 24. јун 2022.

Полицијска управа Бијељина подсјећа грађане на могућност кориштења „СМС сервиса“ Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а у циљу избјегавања гужви на локацијама за издавање личних докумената.

Предуслов за кориштење „СМС сервиса“ је да грађанин лично пријави свој број телефона код Полицијске станице у склопу Управе, на чијој територији има пријављено пребивалиште или боравиште. Пријава броја телефона се може извршити приликом подношења захтјева за издавање неког од личних докумената, регистрације возила или накнадно.

Слањем СМС поруке на број 091 110 122 можете да:

1.     извршите провјере у регистрима МУП-а које подразумјевају:

- увид у статус докумената (лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – добијање информације путем SMS о тренутном статусу поднесеног захтјева за издавање документа или документа,

- увид у новчане казне и уплате, појединачне по броју налога и укупне

- увид у изречене казнене бодове, и то: појединачне по броју налога са датумом истека, збирне са датумом истека

- увид у регистрацију моторног возила

2. се пријавите на сервис ако желите да добијате обавјештење из регистара МУП-а и то:

- обавјештење о истеку важења документа (лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важности документа

- обавјештење о престанку важења изречених казнених бодова – обавјештење МУП шаље на дан престанка важности казнених бодова

- обавјештење о истеку важења регистрације - обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важности.

Грађани се могу пријавити да путем СМС сервиса добијају обавјештења за све наведене сервисе или појединачне (нпр. грађанин се пријави да добије информацију када је лична карта за коју је поднио захтјев прешла у статус „спремна за издавање“ те може доћи на локацију за издавање личних докумената МУП и преузети документ).

Такође, одјава грађанина са сервиса, може бити појединачна или за све наведене информације.

Сервис је омогућен за сва три мобилна оператера која пружају услуге у Републици Српској, a цијена СМС поруке је 0,10 КМ.

Све детаљне информације о намјени и кориштењу СMС сервиса МУП-а РС су доступне на Интернет сајту Министарства на адреси www.mup.vladars.net.