Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Почетак превентивне кампање у саобраћају „#101 живот“

| Бања Лука | Понедељак, 11. јул 2022.

 

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Горан Амиџић данас је најавио почетак превентивне кампање симболичног назива #101 живот“ коју МУП Српскепроводи  с циљем смањења броја погинулих на путевима Српске у јулу и августу, када је безбједност учесника у саобраћају најугроженија.

Начелник Амиџић рекао је да ћеу фокусу бити контрола непрописне брзине кретања моторних возила, која ће се вршити помоћу 12 пресретача, 21 мобилног радарског система и на основу стационарних система на подручју већег броја градова и општина широм Српске.  Он је навео да се у првих пола године догодило 4.558 саобраћајних незгода, што је мање за 125 или 2,7 одсто у односу на исти период прошле године.  

Начелник Амиџић је рекао да је у првих шест мјесеци погинуло 40 лица, четири више лица у односу на исти период прошле године, појаснивши да је смртно страдало 19 возача, шест сувозача, три путника, пет пјешака, четири бициклиста, два мотоциклиста, један тракториста и три сапутника. Он је додао да је 246 лица задобило тешке тјелесне повреде, што је више за 20 лица у односу на исти период претходне године, док је 1.175 лица задобило лаке повреде, више за 82 лица.

Начелник Амиџић је додао да су најчешћи узроци саобраћајних несрећа брзина у 15,5 одсто случајева, недржање растојања - 15,2 одсто, одузимање првенства пролаза - 11 одсто, вожња уназад - 11 одсто и управљање под дејством алкохола - 5,5 одсто. 

Инспектор у Управи полиције Милан Саламадија рекао је да ће се у јулу и августу спроводити појачане активности с циљем смањења саобраћајних незгода са погинулим лицима, појаснивши да су то мјесеци када је евидентиран највећи број саобраћајних незгода са погинулим лицима.

У ова два мјесеца прошле године на путевима Српске је погинуло 28 лица, а исти број лица је погинуо и 2020. године, рекао је Саламадија. Он је указао на то да је током та два љетна мјесеца 2019. године погинуло 38 лица, а 40 у 2018. години, док се у посљедње двије године тај број смањио захваљујући планским активностима МУП-а.

Саламадија је напоменуо да је у 2021. години евидентирано 126.000 прекршаја  непрописне брзине кретања моторних возила, а у шест мјесеци 2022. године  97.000 прекршаја непрописне брзине кретања моторних возила.

Осврћући се на учешће у саобраћају лица која су под дејством алкохола Саламадија је навео да је за шест мјесеци ове године евидентирано 525 саобраћајних незгода у којима је код једног од учесника утврђено више од 1,5 промила  алкохола у крви.

Такође, Саламадија је додао да ће полицијски службеницивршити појачану контролу кориштења мобилних телефона током управљања возила и појачану контролу двоточкаша, односно мопеда и мотоцикла, појаснивши да је 670 возача двоточкаша прошле године санкционисано јер нису користили кацигу, док их је до сада евидентирано већ  610.