Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одговорним понашањем спријечимо пожаре

| Требиње | Уторак, 19. јул 2022.

Полицијска управа Требиње апелује на све грађане да буду додатно опрезни приликом паљења ватре на отвореном, с обзиром да тренутне временске прилике погодују неконтролисаном ширењу пламена.

Такође, некада грађани треба да обрате пажњу и на све друге околности које могу утицати на изазивање пожара и да ватру ни у ком тренутку не остављају без надзора. Ватрена стихија се шири много брже него што људи очекују и често мала непажња изазове велике посљедице по имовину и животе људи.

Опушци бачени на одређена мјеста, дно стаклене флаше и други наизглед безазлени предмети по оваквим температурама и на лако запаљивим мјестима и површинама могу довести веома лако и брзо до катастрофалних посљедица. Ако роштиљате у природи, водите рачуна да се никад не удаљите са тог мјеста док не будете у потпуности сигурни да је ватра до краја загашена, премда је најбоље у оваквим временским околностима избјегавати ове видове одмора.

Подсјећамо, Законом о заштити од пожара из новембра 2019. године, као једну од мјера заштите забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице. Законом је прописана новчана казна од 100 до 1.000 КМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

Они који не предузму мјере предострожности приликом паљења ватре, те изазову материјалну штету, Полицијска управа Требиње ће санкционисати у складу са важећим законским прописима.