Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У протеклих шест мјесеци стање безбједности задовољавајуће на подручју ПУ Источно Сарајево

| Источно Сарајево | Уторак, 19. јул 2022.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протеклих шест мјесец текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће. Остварени су добри резултати у свим сегментима рада. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 66% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 89%.

У извјештајном периоду евидентирана су три кривична дјела са већим степеном друштвене опасноти и сва три су расвијетљена. Смањен је број крађе моторних возила тако да у овом периоду биљежимо једну крађу возила која је расвијетљена, а возило враћено власнику. Евидентиранна су два кривична дјела разбојништва по непознатом починицу од којих је једно ријешено. Остварени су јако добри резултати у области организованог криминалитета, тачније злоупотребе опојних дрога, као и привредног криминмалитета. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, а у области саобраћаја смањен је укупан број саобраћајних незода.

Регистровано је укупно 280 кривичних дјела, поднесена 253 извјештаја надлежном тужилаштву против 293 лица, од којих је 67 повратника и три малољетна извршиоца. Од укупног броја извршених кривичних дјела, 82 кривична дјела су по непознатом починиоцу, од који је 60 расвијетљено. Из области организованог криминалитета обрађено је 218 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога, поднесно 13 извјештаја о почињеном кривичном дјелу тужилаштву против 19 лица, поднесено 13 захтјева о покретању прекршајног поступка из ове области и издато 188 прекршајних налога. Пронађено је и одузето преко 28 килограма опојне дроге.

Евидентирано је 28 кривичних дјела из области привредног криминалитета, поднесено 20  извјештаја,  против 36 лица. Укупна материјалана штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи око 1.170.640  КМ, док стечена противправна имовинска штета износи преко 1.482.230 КМ

Забиљежено је 176 нарушавања јавног реда и мира, што је за 30,2% мање него у упоредном периоду прошле године. Поднесена су 22 захтјева за покретње прекршајног поступка и издато 154 прекршајних налога. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и туча и физички напад.

Догодилао се 290 саобраћајних незгода, четири са погинулим лицима, 19 са теже повријеђеним лицима, 51 са лакше повријеђеним лицима и 216 са материјаном штетом. Најчешћи узрок незгода су брзина неприлагођна условима пута и одстојање.

Регистровано је 2.897 прекршаја из области саобраћаја, искључено је 913 возача и 177 возила.

Полицијска управа Источно Сарајево наставља и даље да спроводи своје планске превентивне и репресивне активности посебно у области безбједности саобраћаја, а све у циљу подизања стања безбједности на виши ниво.