Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју ПУ Бањалука за два дана санкционисано 155 возача због алкохолисаности

| Бања Лука | Понедељак, 22. август 2022.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, у дане протеклог викенда, на путевима који су у надлежности Полицијске управе Бањалука, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали су регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају, којом приликом су издали 157 прекршајних налога.

Полицијски службеници су контролисали 4.945 учесника у саобраћају којом приликом је извршено алкотестирање 4.925 возача. Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисано је 155 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног бороја санкционисаних возача, 96 возача је санкционисано због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 38 возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 19 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је пет „младих возача“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства. Евидентирано је 10 осталих прекршаја.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.