Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У наредних мјесец дана у фокусу заштита дјеце у саобраћају

| Бања Лука | Уторак, 23. август 2022.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сутра, 24.08.2022. године, започиње са реализацијом републичке акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“, која се организује поводом почетка нове школске године у Републици Српској.

Акција се спроводи са циљем да се обезбиједи што сигурније учешће дјеце у саобраћају с обзиром да се од 01. септембра и почетка школске године очекује њихово појачано присуство на путевима, а за одређени број дјеце то значи и прво самостално учествовање у саобраћају.

У оквиру акције, припадници МУП-а Српске спровешће низ активности. У првој седмици акције, односно, прије почетка школске године, полицијски службеници ће обићи све школе с циљем планирања појачане контроле у близини школа с обзиром на вријеме извођења наставе и највећег присуства дјеце на путу од куће до школе и у повратку, те када су одмори и паузе. У овој фази полицијски службеници ће евидентирати најпогодније трасе кретања дјеце из удаљенијих подручја до школа, иницирати код надлежних институција да се обезбиједи проходност свих пјешачких зона на путевима до школа, те постављање физичких баријера за спречавање директног изласка дјеце из школских дворишта на коловоз.

Друга врста активности ће се реализовати у првој половини септембра, када ће бити одржана предавања у основним школама како би се најмлађи упознали са основним правилима безбједног учешћа у саобраћају, нарочито пјешака и бициклиста. Такође, већ формиране школске патроле биће стављене у функцију, а полицијски службеници ће иницирати формирање нових у школама у којима већ нису оформљене.

Током септембра, а по потреби и дуже, у урбаним зонама и близини школских објеката биће појачано присуство и рад полицијских службеника који ће вршити регулисање саобраћаја у близини школа и омогућавати безбједан прелазак улице за најмлађе ученике, појачано радити на евидентирању и санкционисању прекршаја непрописног паркирања у зонама школа и у пјешачким зонама, аутобуским стајалиштима, као и зонама пјешачких прелаза, те прекршаја однос возач - пјешак и непрописног кретања бициклиста по површинама намијењеним за кретање пјешака.

Полицијски службеници ће вршити појачану контролу возила која врше организовани превоз дјеце, а она возила која својим стањем одају сумњу да су технички неисправна биће упућена на ванредни технички преглед.

Акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ трајаће до 23. септембра.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче да буду одговорни у саобраћају, да поштују саобраћајне прописе и саобраћајне знакове, те тако допринесу заштити дјеце у саобраћају.