Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП у кампањи „Буди другачији, блокирај хејт“

| Бања Лука | Уторак, 27. септембар 2022.

Начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет у Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Оливије Зимоња учествовао је јуче, 26.09.2022. године, на панелу под називом Позитивни примјери механизма превенције и заштите од говора мржње на интернету“ који је одржан у оквиру кампање „Буди другачији, блокирај хејт“ коју организује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

            Начелник Зимоња рекао је да Република Српска има у свом кривичном законодавству кривично дјело јавно подстицање и изазивање насиља и мржње.

„Карактеристика сајбер простора је динамика и било би добро да се праћењем те динамике поменута законска одредба стално усавршава и прилагођава“ навео је он.

Начелник Зимоња је додао да је, када неки облик понашања није могуће подвести под јавно подстицање и изазивање насиља и мржње, потребно користити и друге законске одредбе, као што су кривична дјела угрожавање сигурности и прогањање. Он је нагласио да законодавство Српске познаје и Закон о заштити од клевете и друге законе који пружају правни оквир за инкриминисање говора мржње.

Министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић изјавила је да је циљ кампање указивање на говор мржње у јавном простору, првенствено на друштвеним мрежама.