Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Штаба МУП-а Српске „ИЗБОРИ 2022“ – стање безбједности у Српској је добро

| Бања Лука | Сриједа, 28. септембар 2022.

 

Штаб безбједносне акције "ИЗБОРИ 2022" процјењује и константно прати безбједносну ситуацију на територији Републике Српске и окружења, те у складу са тим планира активности, остварује контакте и сарадњу са другим субјектима који су значајни за спровођење Општих избора расписаних за 02. октобар 2022. године.

Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић који руководи Штабом МУП-а Републике Српске „ИЗБОРИ 2022“ одржао је данас састанак са члановима Штаба и начелницима свих десет полицијских управа у Републици Српској, те наложио спровођење свих потребних мјера и радњи из оквира надлежности МУП-а у циљу несметаног и безбједног одвијања свих активности у вези са предстојећим Општим изборима.

На састанку је констатовано да је у Републици Српској повољан безбједносни амбијент, те да је у досадашњем предизборном периоду на подручју Републике Српске евидентирано укупно 25 инцидената, од чега се њих 17 односи на оштећење предизборних плаката.

Такође, Министарство унутрашњих послова Републике Српске ангажоваће своје максималне капацитете, како би свих 1.415 локација за гласање на подручју Републике Српске било обезбјеђено у складу са актуелним законским и подзаконским прописима.

Подсјећамо, поводом одржавања „Општих избора 2022“, локације за издавање личних докумената Министарства унутрашњих послова Републике Српске (реферати за личне карте, пребивалишта, боравишта, ЈМБ и аквизиција) радиће у суботу, 01. октобра и недјељу 2. октобра 2022. године у периоду од 07,00 до 19,00 часова.

 У циљу предузимања мјера и радњи за безбједно одржавање „Општих избора 2022“, министар унутрашњих послова Републике Српске издао је наредбу о забрани превоза експлозивних материја и забрани саобраћаја за теретна моторна возила преко 3,5 тона укупне масе у друмском саобраћају на подручју Републике Српске од 02.10.2022. године у 00,00 часова до 03.10.2022. године до 06,00 часова.

Министарство у сједишту, полицијске управе и полицијске станице за наведени период неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја.