Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Преглед инцидената на подручју Републике Српске за дан 02.10.2022. године у временском периоду од 11,00 часова до 15,00 часова

| Бања Лука | Недеља, 02. октобар 2022.

 

 

1. Дана 02.10.2022. године у 10,50 часова од стране полицијских службеника Полицијске станице Источна Илиџа, испред изборног мјеста у Улици Меше Селимовићаопштина Источна Илиџа, уочено је лице Ж.Г. које је носило наочале за снимање. Од стране полицијских службеника ПС Источна Илиџа наочале су привремено одузете те је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево која је наложила да се наочале привремено одузму, а да ће се о квалификацији накнадно изјаснити.

 

2. У 12:25 часова Полицијска станица Шековићи запримила је пријаву да су лица   Ш.Ђ. и Ш.Њ. на бирачко мјесто у основној школи у Шековићима довезли непокретно лице Д. Д. и истој сугерисали за кога да гласа, те када је исте упозорила предсједница Комисије Љ.В. да то не смију да раде, наведена лица су исту вријеђала. Лица Ш.Ђ. и Ш.Њ. биће прекршајно сакционисана по Закону јавном реду и миру.

 

3. У 10,50 часова Полицијској управи Бијељина пријавило је лице Д. О. из Бијељине, да јој се у Улици Баје Пивљанина из путничког моторног возила марке ''Голф'', бијеле боје, обратило непознато лице, представљајући се као полицијски службеник и да је исти тражио да покаже личну карту. Наведена је том приликом, како је навела, затражила да јој исти покаже службену легитимацију и да се представи како би се увјерила да се ради о полицијском службенику, након чега јој је исти вратио личну карту и удаљио се у непознатом правцу. О догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који се изјаснио да се ради  о кривичном дјелу ''Лажно представљање''.

 

4. У 11,10 часова Полицијској управи Добој обратио се активиста једне политичке партије, те пријавио да је испред објекта Основне школе ''Јован Дучић'' у Добоју, физички нападнут стални посматрач OSCE

 

По пријави су поступили полицијски службеници ПС Добој 1, који су обавили разговор са наводно нападнутим лицем (Б.С. из Њемачке), службеник мисије OSCE/ODIHR који је негирао да је био нападнут, наводећи да је ушао на бирачко мјесто и почео снимање, након чега је исти удаљен са бирачког мјеста, односно да није било физичког напада. Лице није имало видљивих повреда или било каквих других трагова који би указивали на физички напад.

Истог дана, у 13,55 часова у просторије дежурне службе ПС Добој 1 обратио се горе поменути међународни посматрач Б.С. са намјером да пријави физички напад испред објекта добојске школе, данас око 11,10 часова. Рад по овој пријави је у току.

 

5. У 13,50  часова од стране Општинске изборне комисије пријављено је да је на бирачком мјесту број у ОШ ''Петар Петровић Његош" општина Источна Илиџа лице МА. Из Источне Илиџе, користила оловку са камером приликом попуњавања гласачког листића. По изјави именоване наведену оловку добила је од лица Д.М.. Од стране полицијских службеника ПС Источна Илиџа оловка је привремено одузета а о наведеном обавијештен дежурни тужилац која је наведено квалификовала као кривично дјело ''Изборна превара'', те да се по комплетирању предмета достави извјештај о почињеном КД против лица Д. М.

 

6. У временском периоду од 14,20 до 15,20 часова, на гласачком мјесту I и II у насељу Економија, Град Зворник, прекинуто је гласање из разлога зато што члан комисије Н.Т. није дозволио једном грађанину да гласа из разлога што га је препознао као лице које је у претходном периоду излазило на гласање. На лице мјеста изашли су чланово Градске изборне комисије који су ријешили наведени неспоразум.