Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Преглед инцидената на подручју Републике Српске за дан 02.10.2022. године у временском периоду од 15,00 часова до 19,00 часова:

| Бања Лука | Недеља, 02. октобар 2022.

 

 

У 11,50 часова у Полицијској станици Станари пријављено да је на бирачком мјесту у Станарима, Општинска изборна комисија донијела је рјешење о смјени предсједника поменутог гласачког мјеста С.Т., те су потом у Полицијску станицу доставили писмени захтјев за пружање асистенције јер смијењени предсједник бирачког одбора не жели добровољно напустити бирачко мјесто. По доласку на лице мјеста полицијских службеника ПС Станари, смијењена је добровољно напустила бирачко мјесто. 

 

У 14,45 часова Полицијска станица Хан Пијесак запримила je пријаву од стране начелника општине Хан Пијесак С.Ђ. у којој исти пријављује да је љекар у Дому здравља Хан Пијесак у протеклом периоду издавао љекарска увјерења о неспособности одређеним лицима. О наведеном догађају обавијештен је дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево која је наложила полицијским службеницима ПС Хан Пијесак да изврше неопходне провјере у ДЗ Хан Пијесак, те утврде чињенично стање.

 

У 14,34 часова лице С.Ј.  пријавила је Полицијској станици Пале да се у близини Основне школе ''Мокро'', општина Пале, врши куповина гласова од стране активиста двије политичке партије. На лице мјеста упућени су полицијски службеници ПС Пале који су извршили обилазак подручја око поменуте школе, те том приликом нису пронашли лица која се могу довести у везу са наведеном пријавом. О наведеном обавијештен тужилац ОЈТ Источно Сарајево која се изјаснила да у конкретном случају нема елемената кривичног дјела или прекршаја. 

 

У 16,10 часова Полицијска станица Козлук обавијештена је од стране члана коалиције ''Под лупом'' да се испред бирачког мјеста у Пилици налази око 20 лица, активиста једне политичке партије, који наводно врбују грађане за гласове. 

 

 

Провјером на лицу мјеста утврђено да пријава није тачна.

 

У 16,05 часова у Мјесној заједници Враца, изборно мјесто у Улици Српских Ратника, општина Источно Ново Сарајево дошло је до нарушавања јавног реда и мира по члану 7. (Свађа, вика, вриска и непристојно понашање)  између лица Б.М. и лица Б.П., посматрач на изборном мјесту. Наведеним лицима од стране полицијских службеника ПС Источно Ново Сарајево су уручени прекршајни налози по члану 7. Закона о јавном реду и миру Републике Српске.

 

У 16,40 часова Полицијској станици Братунац обратио се секретар једне политичке партије М.С. и пријавио одборника Н.М. да купује гласове на бирачком мјесту у насељу Кравица. У 16,50 часова у ПС Братунац обратио се Н.М. и пријавио М.С. за лажно пријављивање.

 

У 16,40 часова у ОШ "Јован Дучић"општина Источна Илиџа од стране изборне комисије пријављено да је лице С.П. приликом гласања користило наочаре за снимање. Полицијски службеници ПС Источна Илиџа су наведене наочаре привремено одузели. О наведеном догађају обавијештен дежурни тужилац ОЈТ И.Сарајево која је ће се о квалификацији дјела накнадно изјаснити.

 

У временском периоду од 16,30 до 16,35 часова, дошло је до прекида гласања на бирачком мјесту у Основној школи ''Милош Дујић'' у Челинцу. Наиме у 16,30 часова предсједник бирачког одбора је пријавио да је да је једно лице након гласања извршило фотографисање гласачког листића својим мобилним телефоном, због чега је заустављен процес гласања. Полицијски службеници ПС Челинац су извршили легитимисање лица те утврдили да се ради о лицу Д.М..                О наведеном догађају је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Бања Лука, која је саопштила да се не ради о кривичном дјелу.

 

У службене просторије ПУ Бања Лука приступио је  Н.С., те пријавио да је неко искористио његово право гласа и гласао у његово име на бирачком мјесту у Српске Топлице. О наведеном догађају обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Бања Лука која се изјаснила да се ради о КД ''Злоупотреба бирачког права''. По пријави слиједи даљи рад уз надзор и консултације са поступајућим тужиоцем.

 

У 17,11 часова, у ПС Теслић, обратио се С.М. те пријавио Б.Ј., да је на гласање одвео оца пријавитеља М.М. и гласао за њега. Пријавитељ је навео да има старатељство нам својим оцем, пошто се ради о дементном лицу. По пријави су поступили полицијски службеници ПС Теслић, који су обавили разговор са С.М. те обавијестили дежурног тужиоца ОЈТ Добој, који се није изјаснио о постојању кривичног дјела, те наложио полицијским службеницима да наставе рад на утврђивању чињеничног стања. 

 

У 18,20 часова у мјесту Прераца, на гласачком мјесту у општини Билећа нарушен је јавни ред и мир на начин да је лице Ж.В. задало ударац отворном песницом лицу Д. В., након чега је лице Ж. В. лишено слободе. У току је документовање прекршаја из члана 12. ЗоЈРиМ Републике Српске.

 

У 18,40 часова Полицијској станици Зворник пријавио је посматрач на гласачком мјесту Економија 2, Град Зворник да је лице М.С. на наведеном гласачком мјесту покушао гласати са личном картом издатом на име Д.Е.. 

 

 

 

Извршен је увиђај од стране ПУ Зворник и обавијештен тужилац ОЈТ Бијељина, која је наложила предузимање мјере и радње у циљу документовања дјела.

 

У 18,07 часова  дежурној служби ПС Власеница  обратио се Д.С., посматрач на 

гласачком мјесту Доњи Залуковик општина Власеница, и пријавио да је лице                 

Д.Н. дошао и гласао на поменутом гласачком мјесту умјесто С.Н. који се налази на 

           привременом раду у Њемачкој, о чему је обавијештена Општинска изборна 

           комисија. О догађају је обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Источно Сарајево која је             

           наложила предузимање мјера и радњи.

 

У 18,25 часова  дежурној служби ПС Власеница обратио се Д.Ч. и доставио писани акт Општинског одбора странке једне политичке странке у коме исти пријављују да је у 14,00 часова на бирачком мјесу Драгасевац општина Власеница грађанин П.С. из Власенице, кандидат за посланика у НС РС испред политичког субјекта угрожавао личну сигурност лицу М.К. и члановима бирачког одбора, пријетећи им да ће донијети ватрено оружје-пушку и све их побити. О наведеном обавјештена дежурни тужиоц ОЈТ Источно Сарајево која је наложила предузимање мјера и радњи.