Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Међународна недјеља дјетета - превенција вршњачког насиља и заштита права дјеце

| Приједор | Четвртак, 06. октобар 2022.

 

 

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор у оквиру активности обиљежавања Међународне недјеље дјетета данас су у Основној школи „Петар Кочић“ у Приједору одржали предавање за ученике од шестог до деветог разреда на тему превенције вршњачког насиља.

Предавања су реализована у оквиру манифестације „Недјеља дјетета“ која се одржава сваке године у првој седмици октобра мјесеца и имају за циљ превентивно дјеловање и спречавање свих појавних облика вршњачког насиља који се могу манифестовати код малољетника.

Активности обиљежавања „Недјеље дјетета“ првенствено имају за циљ указивање јавности на потребу и обавезу поштовања права дјетета и промоције дјечијих права кроз јачање одговорности свих субјеката који учествују у заштити дјеце, уз препоруке за поступање у случајевима када су угрожена права дјетета појавом вршњачког насиља, насиља путем интернета или других видова насиља којима се угрожавају дјечија права.

Кроз едукативна предавања ученици су упознати да сваки вид вршњачког насиља, али и друге врсте безбједносних инцидената, могу пријавити полицији на бесплатан сервисни број 122.